10 juni 2019 blev en person skottskadad i Gottsunda. En bevakningskamera som monterats upp av polisen tros ha fångat den misstänkte gärningsmannen på bild.
Bilderna, som föreställer en person på cykel, ingick i åtalet mot en 23-årig man som kom att åtalas för dådet. Nyligen friades dock mannen av tingsrätten.
Fotografierna på den förmodade skytten i samband med skjutningen är ett exempel då polisens övervakningskameror i Gottsunda kommit till användning i en förundersökning.
Det var i december 2018 som polisen satte upp 23 bevakningskameror i Gottsunda/Valsätra. Det är de hittills enda poliskamerorna av sitt slag i Uppsala och det hela beskrevs som ett pilotprojekt.
Vad är då resultatet?
– Kamerorna har i flera fall varit till god hjälp, anser Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen.
Enligt honom pågår flera förundersökningar där bilderna ingår i bevisningen och som han av sekretesskäl inte vill gå in på.
– Men generellt kan jag säga att vi tack vare kamerorna har kunnat identifiera flera personer, bland annat grovt kriminella, som varit inblandade i olika händelser.
I fallet med skottlossningen i Gottsunda den 10 juni i fjol ansåg alltså tingsrätten att bilderna inte räckte för att knyta den åtalade personen till brottet. Men Jonas Eronen säger att den typen av fotografier ändå kan vara värdefulla vid olika brottshändelser.
– Övervakningsbilder kan göra det möjligt att fastställa sådant som hur många gärningsmän som fanns på platsen, hur de var klädda, hur brottet utfördes och annat.
Polisen kan även ta del av bilderna i realtid. Kommer det in ett larm om exempelvis en skjutning vid en kamerabevakad plats kan polisen direkt se på sina skärmar vad som pågår.
Polisen vill nu ha fler bevakningskameror i Uppsala.
– Vi planerar att sätta upp kameror på brottsfrekventa platser i stadsdelarna Gränby, Stenhagen och Sävja samt i området mellan Resecentrum och Stora Torget, uppger Jale Poljarevius, polischef i Uppsala.
Han vill inte säga hur många kameror det kan bli frågan om, men enligt uppgift till UNT handlar det om cirka 70 stycken.
Tidigare behövde polisen tillstånd av Datainspektionen för att sätta upp övervakningskameror. Men sedan årsskiftet är tillståndkravet slopat för polisens del.
I övrigt gäller dock samma lagkrav som tidigare, bland annat att kamerabevakning är tillåten enbart på platser där det finns risk för allvarlig brottslighet.