Ett av de säkraste vårtecknen är när golfarna kommer i gång och svingar sina klubbor. Trots den kalla våren så öppnade banan i Örbyhus som vanligt i slutet av april.
Just den här dagen när vi besöker Örbyhus golfbana, i mitten av maj, och solen äntligen lyser varmt och förföriskt, är det mer folk än vanligt på banan.
– Växtligheten kom i gång senare trots vädret, men banan håller ändå toppskick och vårt golfhotell har i stort sett varit fullbokat ända sedan vi öppnade anläggningen, säger Sven-Åke Thyr som är klubbens allt-i-allo.
Sven-Åke Thyr har jobbat för klubben i närmare femton år. Han kan alla rutiner. Han har varit både på kontoret och i shoppen. Nu är han banskötare. Förklaringen till att hotellet varit fullbelagt av golfare tycker han sig veta.
– Banan är så populär, den är rankad som Sveriges näst svåraste. Det är en utmaning att spela på den, det gillar golfspelarna.
Verksamheten i dag bygger mer än någonsin tidigare på att medlemmar ställer upp frivilligt. En ny satsning som klubben ska inleda riktar sig till juniorer.
– Vi ska sätta fart på juniorverksamheten med hjälp av frivilliga ledare. Vi skulle önska att Tierps kommun och Vägverket kunde bygga en cykelväg mellan Örbyhus centrum och golfbanan. Den skulle innebära otroligt mycket för oss, vi skulle bli mer tillgängliga. Tänk om unga kunde cykla och ta mopeden hit. Den smala och slingriga bilvägen är en stor trafikfara för både gång- och cykeltrafikanter, säger Sven-Åke Thyr.
Just idag deltar klubben i Golfens dag med olika prova-på-aktiviteter.
– Vi kommer att hålla till på övningsomnrådet, alla som vill får prova på hur det är att spela golf, säger Sven-Åke Thyr.
På ytan är klubbens fastighet nött och sliten. Färgen flagnar och faller av. Men snart ska hela fastigheten målas om. Det ser Sven-Åke Thyr och klubbens nya ordförande Agneta Molge som ett rejält lyft för verksamheten.
– Fastigheten har inte målats så länge klubben existerat. Vi längtar verkligen efter att målningsjobbet kommer i gång. Eftersom fastigheten är kulturminnesmärkt har länsstyrelsen ett ord med i laget så att färgval och annat blir riktigt, säger Sven-Åke och berättar att på senare år har klubbrummet blivit större, matsalen har blivit finare med intimare och mysigare miljö.
Korthålsbanan med fem hål är utomordentligt lämplig för nybörjare. Medan 18-hålsbanan är lång och utmanande.
Nye krögaren Adnan Mehmedovic har i år tagit över golfrestaurangen Erik XIV. Namnet Erik XIV; därför att slottet som bara ligger ett stenkast ifrån är känt för att Erik XIV satt fängslad där och då lär ha förgiftats med arsenik i ärtsoppa, vilket ledde till hans död 1577.
Adnan Mehmedovic som sedan nio år även driver krogen Lyktan i Gimo är full av energi. På golfkrogen satsar han på husmanskost.
– Här på Erik XIV tar restauranggästerna det lugnt, de är inte alls så stressade som på Lyktan. Men det är samma kvalité på maten, säger Adnan som har två, tre rätter på lunchmenyn i Örbyhus. Han kom till Sverige för 25 år sedan från det forna Jugoslavien.
På banan den här dagen går Peter Bäckström från Björklinge med fullpackad golfbag och hunden Tyson i band för att ta en runda på 18-hålsbanan. Det tar inte lång stund innan vännen Jim Ivarsson från Tierp sluter upp. Peter började att spela golf för nära trettio år sedan, Jim för över trettio år sedan. Båda spelar regelbundet på Örbyhus golfbana.
– Det är en utmaning att spela här. Jag en 18-hålsrunda fem, sex dagar i veckan, både här och på golfbanan i Vattholma, golf har blivit ett begär. Nu när värmen kommer känner man att golfsäsongen har börjat på allvar, säger Peter och slår ut ett utsökt inspel mot greenen.