Kiss blir gödningsmedel i ny toalett

Med en ny typ av toalett kan urinen vi kissar ut enkelt omvandlas till ett högvärdigt gödningsmedel och reningsverken avlastas från en av de största föroreningskällorna.

Björn Vinnerås, docent vid avdelningen för kretsloppsteknik vid SLU i Uppsala.

Björn Vinnerås, docent vid avdelningen för kretsloppsteknik vid SLU i Uppsala.

Foto: Staffan Claesson

Gödningsmedel2017-03-02 10:03

Den slutsatsen drar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala i en studie som publiceras i vetenskapstidskriften Science of the total environment.

– Våra resultat kan ses som ett första steg mot att skapa ett nytt, miljövänligt system för att ta hand om vår urin, minska reningsverkens kostnader för att hantera den och på köpet framställa ett både billigt och högvärdigt gödningsmedel, säger docent Björn Vinnerås vid avdelningen för kretsloppsteknik vid SLU i Uppsala.

Över hela världen betraktas människors urin och avföring som ett stort avfallsproblem, snarare än som en potentiell resurs..

– Ändå innehåller urin ungefär samma proportioner av kväve, fosfor och kalium som kommersiellt framställda gödningsmedel, om än i mycket lägre koncentrationer. Det väckte tanken att utveckla en miljövänlig metod för att ta tillvara denna potentiella råvara till gödningsmedel, säger Björn Vinnerås.

Forskarnas försök visar att det genom att torka en blandning av människourin och träaska går att framställa ett pulver med nästan exakt samma mängder kväve, fosfor och kalium som industriframställda gödningsmedel.

– I slutänden gav 20 liter urin en liter torrt gödningsmedel, utan att nämnvärda mängder av dessa önskvärda komponenter gick förlorade under processen. Vårt grundkoncept verkar alltså fungera, men mycket forskning återstår innan det finns ett färdigutvecklat system för att åstadkomma detta i stor skala, säger Björn Vinnerås.

Närmast kommer under våren en prototyp till urintorkande toalett för framställning av gödningsmedel testas i full skala av personalen vid hans avdelning.

Forskarnas slutmål är ett helt system med potential att ersätta dagens vattenklosetter i vanliga bostäder.

– I stället för att ha avlopp skulle toaletterna laddas med förpreparerade kassetter för urin respektive avföring, som övervakas elektroniskt och byts ut mot nya när de närmar sig att bli fulla. Samtidigt samlas de använda kassetterna in så att innehållet i dem kan användas som gödningsmedel, säger Björn Vinnerås.

Forskarna räknar inte med att gödningsmedel som tillverkas på detta sätt blir nämnvärt billigare än dagens industriframställda gödningsmedel, som kostar bara några kronor per kilo kväve i dem.

– De stora vinsterna ligger i stället på reningssidan. I dag kostar det mellan 60 och 90 kronor att få bort ett kilo kväve ur urinen som kommer in i reningsverken. Med vårt toalettsystem skulle Uppsala kunna fortsätta att växa utan att behöva öka kapaciteten vid reningsverket, säger Björn Vinnerås.

Del av större forskningsprojekt

Forskare vid avdelningen för kretsloppsteknik vid SLU i Uppsala har under flera år forskat kring nya sätt att omvandla avfallsprodukter till olika former av nyttigheter.

I tidigare experiment har forskarna visat att fluglarver kan ta hand om latrin- och kompostavfall – och i slutänden själva bli en källa till ett proteinrikt djurfoder. Forskarna har nu fått anslag för en försöksanläggning i Eskilstuna, där fluglarver ska äta upp ett ton matavfall per dag.

Under våren ska en prototyp till urintorkande toalett för framställning av gödningsmedel testas i full skala av personalen vid SLU-avdelningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!