Glöm inte att räkna på klädernas "PPA"

KRÖNIKA. Tittar du ofta på prislappen och tvekar? I stället för att "spara" och köpa flera billiga plagg kan det ibland vara läge att slösa och köpa något riktigt dyrt. Det gäller att också tänka på plaggets PPA - pris per användning, skriver Stina Nilsson.

26 oktober 2007 00:01
Tittar du ofta på prislappen och tvekar? I stället för att "spara" och köpa flera billiga plagg kan det ibland vara läge att slösa och köpa något riktigt dyrt. I längden kan det till och med löna sig, skriver Stina Nilsson.
I vinter satsar jag hellre på en ordentlig tokvarm Fjällrävenparkas än ännu en halvdyr jacka som inte håller måttet kvalitetsmässigt. Oavsett pris kommer man ändå hyfsat fort ned i ett okej PPA, alltså pris-per-användning. Det hela handlar om simpel matematik. Jag läste någonstans att det optimala är ett PPA under 10 kr. Det låter lågt, men om man tänker sig att man bär sin vinterjacka för 3 000 kronor 100 dagar om året i 3 år blir priset per användning inte mer än 10 kr.

PPA är i mångt och mycket nyckeln till ett gott köp. Osökt kommer vi in på den eviga konflikten kvantitet kontra kvalitet. Jag lever inte alltid som jag lär, men visst skulle det vara coolt att köra stenhårt på kvalitet före kvantitet? Spara slantarna till de fina plaggen man verkligen verkligen eftertraktar. Att välja bort kvantitet gör dessutom sitt för Moder Jord. För när det kommer till konsumtion är det svårt att bortse från miljöaspekten. Rimligtvis borde också arbetsförhållanden och lönenivåer vara bättre i de fabriker som tillverkar lite dyrare plagg (märk väl "borde", jag är väl medveten om att det absolut inte är någon självklarhet).
Hädanefter ska jag försöka planera mina köp och tänka långsiktigt. Hey, det lönar ju sig oftast både för plånboken och naturen. Det finns dock några undantag där det ekonomiskt sett kan löna sig att snåla, läs vidare för schysta shoppingtips.
Schyst klädekonomi - tänk såhär!

Basplagg
Sköna bomullsplagg som toppar och T-shirts kan man komma över hyfsat billigt. American Apparel har prima baskläder till bra priser, de är dessutom ett företag med gott samvete som fördömer sweat-shops.

Festkläder
Du vill ändå inte bli sedd i samma stass allt för ofta på krogen så strunta i hårda kvalitetskrav och låt gå för någonting lite billigare. Tänk lågt PPA!

Jeans
400-kronorsjeans är inte nödvändigtvis av sämre standard än 1200-kronorsjeans, så här kan man verkligen spara många hundralappar. Snygg denim till budgetpris finns bland annat hos H&M och Cheap Monday.

Ytterplagg
Kanske det mest uppenbara exemplet där priset per användning spelar stor roll. Det här är plagg man ofta bär, satsa på kvalitet och köp framför allt någonting snyggt som du stolt kan bära.

Stickat
Sky billiga och noppiga akrylkoftor, satsa hellre på naturliga ulltextilier. Mysigare och mer hållbart i längden (det vill säga om du följer tvättråden). Naturmaterial behöver heller inte kosta skjortan, de vanliga kedjorna har tröjor i merinoull för över­komliga priser.

Skor
Det är för dystert med obekväma skodon och inte sällan hänger komforten ihop med prisklassen. Skor i akta läder är att föredra eftersom de formar sig efter
fötterna.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!