Bildspecial & tv: Här springer studenterna ut

Trots coronapandemi fick Wilhelm Haglunds gymnasiets studenter springa ut till anhöriga i mindre skara.

Och där sprang de ut!

Och där sprang de ut!

Foto: Elvira Jansson Pihl

Gimo2020-06-05 17:15

Den soliga studentdagen började med intåg 9.55 i ett av klassrummen. Därefter följde elevråd- och studenthälsningar, betyg- och stipendieutdelning, rektor Lena Marklunds tal och sjungandet av studentsången innan det var dags att springa ut till nära och kära. 

– Det har varit en fantastisk dag och resa över de här tre åren. Man har alltid lite fjärilar i magen den här sista dagen, när ceremonin gått bra och allt är klart är jag känslosam. Det blir en del tårar och det tar en liten stund att hämta sig igen. Skolan är så pass liten, man kommer väldigt nära eleverna i sin mentorklass, säger Dan Andersson som tillsammans med Nicklas Sköld varit mentor för klass WH17. 

I år blir studentfirandet inte som Uppsala läns gymnasieelever tänkt sig. Många har fått stanna hemma för att fira studenten via länk, medan andra har fått springa ut till ett fåtal anhöriga. Lena Marklund är rektor på Wilhelm Haglunds gymnasiet och kände att studentdagen blev bra trots allt.

– Studenten är en stor grej för en rektor, jag brukar tänka vad jag ska säga om de tre åren som gått och det gjorde jag även i februari i år. Talet jag skrev då fick jag slänga och skriva om, berättar hon.

Beslutet att ha ett utspring ändå togs för ungefär fyra veckor sedan och själva ceremonin filmades live till anhöriga som inte kunde stå och vänta utanför skolan. 

– Vi har hållit det öppet, men följt folkhälsomyndighetens råd. Sedan känns det ju såklart tråkigt, det här är ju vårt sista paradnummer för året och studenttraditionen arbetas ju fram genom åren. Vi har haft en studentmiddag i år men inte studentlunch som vi haft tidigare, det var några ledsna över, säger Lena Marklund.

Ungefär vid halv elva rusade studenterna ut från porten med glädjetjut till elektronisk popmusik. Väl ute omfamnade klassen varandra och hoppade upp och ned för att fira friheten. Elin Bennbom, Linnea Lundegård och Elin Andersson har alla lyckats få jobb i sommar, men framtiden känns lite läskig.

– Det känns jättebra att ha tagit studenten, men lite läskigt. Vad ska man göra nu? Det är svårt att få jobb nu när det är som det är, säger Elin Andersson.

Linnea Lundegård och Elin Bennbom håller med Elin Andersson.

– Vi har alla sommarjobb, men gymnasiet har varit som en trygghet. Nu är det dags att bli vuxen på riktigt, säger Elin Bennbom.

Tjejerna nickar. Framtiden må vara oviss för de nyblivna studenterna, men drömmar har de allihopa ändå.

– När corona och allt det här har lagt sig så är jag väldigt sugen på att börja studera utomlands. Det tror jag kommer bli jättekul, säger Elin Bennbom.

– I höst hade jag tänkt fortsätta jobba, men allt är ju lite oklart så  vi får se, jag har också sökt utbildningar, säger Linnea Lundegård.

Några som firade ordentligt efter utspringet var Ali Masumi och Mahdi Hosseini. Båda är från Afghanistan och har bott i Östhammars kommun i fem år. Utanför skolan blev de omringade av vänner, familj och lärare som hängt med på deras resa.

– Det känns skitbra att ha tagit studenten, vi har bott här i nästan fem år och är båda uppvuxna i Irak. Vi hittade varandra här och blev kompisar. I höst ska jag studera vidare, säger Ali Masumi. Mahdi Hosseini har liknande planer.

– Jag ska också studera vidare på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, säger Mahdi.

– Men idag ska vi festa och njuta av livet, säger Ali Masumi glatt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!