Succé för signalsäkra fodral

Signal Safe. Så heter det företag på Bruksgymnasiet som utsetts till Årets UF-företag i Östhammars kommun och som även prisats för sin innovation – ett fodral för bilnycklar.

Fodret är en blandning av bomull, aluminium, zink och nickel. Det hindrar bilnyckelns signaler från att tränga igenom.

Fodret är en blandning av bomull, aluminium, zink och nickel. Det hindrar bilnyckelns signaler från att tränga igenom.

Foto: Ingela Söderman

Gimo2019-03-27 06:00

Allt fler moderna bilar utrustas med ett system som kallas Keyless Go, där föraren varken behöver sticka nyckeln i låset för att komma in i bilen eller sätta den i tändningslåset för att starta.

Det räcker att nyckeln finns i byxfickan, då den hela tiden sänder ut signaler och automatiskt skickar order om att dörrarna ska öppnas när föraren närmar sig bilen.

– Det här är ett jättebra och smidigt system, så länge en biltjuv inte kapat signalerna och sänder dem till bilen. Då kan den lätt stjälas, säger Joel Engström.

Han går tredje året på Bruksgymnasiets ekonomiprogram och tillsammans med klasskamraterna Emma Roos och Alma Edvinsson startade han i höstas ett UF-företag.

– Det ingår i vår utbildning att driva ett företag inom UF (Ung företagsamhet, reds anm) när vi går i trean och det ger en bra inblick i hur det är att driva företag.

– Men det var svårt att komma på vad vi skulle inrikta oss på, säger Emma Roos.

Att tillverka och sälja marmelad låg nära till hands, men så läste Joel Engström om bilägare som blivit av med sina keyless-utrustade bilar.

– Jag har själv en keyless-bil och tänkte att man måste kunna hindra signalerna på något sätt, säger han.

Tester som gjorts visar att nyckeln, om man lindar in den i aluminiumfolie och därefter lägger den i en metallåda, inte kan skicka ut signalerna.

– Men så kan man ju inte göra hela tiden och därför provade vi ut ett fodral med foder av metalltyg.

Prototyperna blev många innan de hittat en variant av elallergi-tyg som verkligen fungerade och sedan skred de till verket genom att beställa hem material, klippa till det och sy fodral.

– Vi har fått låna en symaskin från textilslöjden på Vallonskolan och den har vi använt flitigt, säger Emma Roos.

En eftermiddag i veckan har eleverna lektionstid avsatt för att sköta sina UF-företag, men Alma Edvinsson, Emma Roos och Joel Engström har lagt mycket mer tid än så på sitt företag.

– Vi har fått in så många beställningar att vi knappt har haft tid att marknadsföra oss. Vi måste ju hinna sy de fodral vi lovat bort.

Men slitet har i alla fall lönat sig. I samband med UF-mässan i Uppsala i början av mars utsågs Signal Safe till Årets UF-företag i Östhammars kommun.

Företaget kom också på andra plats i kategorin Årets innovation i Uppsala län samt trea i Årets hantverk i Uppsala län.

– Förutom äran fick vi också totalt 6 000 kronor och det känns fantastiskt roligt, säger Joel Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!