Så jobbar Sandvik för att lätta vårdkrisen

Med en kreativ lösning har anställda på Sandvik i Gimo försökt avhjälpa vårdkrisen. Detta med en 3D-skrivare och genom att slå kloka huvuden ihop.

Till vänster: Manne Marjamaa, Philip Eriksson, Henrik Imrell och Christian Dingfors har alla varit med under processen med att ta fram visirdelarna.

Till vänster: Manne Marjamaa, Philip Eriksson, Henrik Imrell och Christian Dingfors har alla varit med under processen med att ta fram visirdelarna.

Foto: Elvira Jansson Pihl

Gimo2020-07-04 10:00

– Det var en självklarhet att vi skulle hjälpa till, säger Mauno "Manne" Marjamaa, produktionsledare på Sandvik Coromant. 

Hittills har över 5 400 personer dött av viruset Covid-19 och i början av coronaperioden rapporterades det en hel del om bristen av skyddsutrustning på de olika vårdcentralerna i länet. Sedan dess har lagar både ändrats och trätt i kraft för att underlätta för vården i Sverige. 

På Sandvik i Gimo började man redan i mars titta på hur de kunde lösa ett av problemen inom vården. Det blev, efter lite kreativt tänkande, att tillverka visirhållare i plast med företagets 3D-skrivare.

 – Det fanns både privatpersoner och företag som gjorde det här, men de skrev ut en sak vid varje tillfälle. Det jag kom på var att man kunde skriva ut flera samtidigt med hjälp av en 3D-modell, säger Christian Dingfors, produktionstekniker för pressverktyg och beskriver den tekniska processen.

3D-modellen behandlas som en enhet med luft emellan som behöver fyllas ut med supportmaterial. På så vis kunde medarbetarna på Sandvik obemannat skriva ut 160 spännhållare på två dygn per maskin. 

– Tanken med detta var att sprida kunskapen så fort som möjligt, även till företag utanför Sandvik som har tillgång till samma teknik som oss. Inte för att sätta Sandvik på kartan, säger Christian Dingfors.

Bredvid honom står Manne Marjamaa, Philip Eriksson och Henrik Imrell. De har alla varit med i processen att skriva ut skyddsmaterialet och bidragit till vården i både Gävleborg och Uppsala län. 400 av visirhållarna har skickats till socialförvaltningen i Östhammars kommun.

– Det här har även medfört att vi utvecklat samarbetet mellan oss. Vi hade såklart gott samarbete innan också, men det här är ett tydligt exempel på hur man kan ta vara på varandras kompetenser, säger Philip Eriksson, som var den som tog kontakt med Region Uppsala och Akademiska Sjukhuset dit cirka 1000 produkter skickats.

Alla fyra tycker att det är positivt att kunskapen har kunnat föras vidare till många andra, som likt Sandvik har haft möjlighet att producera detaljprodukter till vården i en situation där samhället hamnat i kris. 

– Det känns otroligt roligt och tillfredsställande att på ett så pass enkelt sätt kunna bidra till samhället just när det behövs som mest, säger Christian Dingfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!