Nytt verktyg ska göra fabrik grönare

Med hjälp av ett nytt verktyg ska Sandvik Coromant i Gimo bli en grön fabrik. Tydlighet och mätbarhet ska förbättra företagets hållbarhetsarbete.

Joakim Fagerudd, platschef på Sandvik Coromant i Gimo, är övertygad om att "Grön fabrik" kommer förbättra företagets hållbarhetsarbete.

Joakim Fagerudd, platschef på Sandvik Coromant i Gimo, är övertygad om att "Grön fabrik" kommer förbättra företagets hållbarhetsarbete.

Foto: Tobias Ahlén

Gimo2019-03-30 09:11

Vägen mot att göra Sandvik Coromants anläggningar i Gimo grönare startade med att ledningen ville hitta ett sätt att mäta hur bra man var på att arbeta miljövänligt och hållbart.

– Vi visste inte om det gick att Svanenmärka en fabrik, men vi ville ta reda på om det gick att sätta en grön märkning på fabrikerna i Gimo. Det visade sig att det inte fanns någon märkning som innefattade allt, säger Joakim Fagerudd, platschef på Sandvik Coromant i Gimo.

Han berättar inspirerat om koncernens nya verktyg och arbetssätt "Grön fabrik" som sjösattes för några veckor sedan. För Joakim Fagerudd är "Grön fabrik" ett av alla projekt som ska göra Sandvik Coromant i Gimo till en ännu attraktivare arbetsgivare.

– Vi har som ambition att bli en uppskattad arbetsgivare i Uppsala län och vi behöver jobba med att visa vad det är vi gör, säger Joakim Fagerudd och fortsätter:

– Sandvik Coromant har väldigt många besöksgrupper. En allt vanligare fråga som kommer upp är hur vi jobbar med hållbarhet? Framför allt kommer frågan från unga människor.

Någon Svanenmärkning blev det aldrig. Däremot satte Sandvik Coromant i gång med ett eget arbete för att ta fram ett övergripande verktyg som skulle kunna säga hur bra de var på att arbeta hållbart och med förhoppningen om att i framtiden kunna jämföra sig mot andra industriföretag. Nu håller verktyget på att rullas ut i alla Sandvik Coromants fabriker runt om i världen.

– Det är inte bara ett energiinitiativ, utan hållbarheten innefattar hela vår verksamhet. Även människorna som verkar här och deras arbetsmiljö. Vi vill kunna mäta, följa och förstå hur framgångsrika vi är, förklarar Joakim Fagerudd.

Verktyget består av sex områden för långsiktigt hållbar produktion; säkerhet, resurser, människa och arbetsmiljö, utsläpp och avfall, byggnad och infrastruktur och produktion som bröts ned i underkategorier, till exempel energieffektivitet. Varje underkategori har delats upp i en sexgradig skala med tydliga mål som måste uppfyllas för att fabrikerna ska kunna avancera till nästa nivå på skalan.

– Vi har skapat ett verktyg som gör vårt arbete mätbart. Helt plötsligt får vi helhetsbilden, nuläget, planen framåt och vi kommer kunna följa utvecklingen i ett och samma verktyg. Det tycker vi är skithäftigt och lite unikt, säger Joakim Fagerudd.

Satsar på fjärrvärme

Under 2018 började Sandvik Coromant att byta ut sitt system för uppvärmning. Olja skulle ersättas av fjärrvärme från det närliggande fjärrvärmeverket i Gimo. Sedan dess har systemet effektiviserats och enligt Joakim Fagerudd är de två anläggningarna näst intill helt fria från olja. Den ena fabriken kan dessutom ta del av den andra fabrikens överskott av värme som genereras i produktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!