Representanter från Östhammars kommun och flera företag fanns på plats i den nya laboratoriemiljön med utrustning för kraft, värme och ventilation samt styr- och reglerteknik. Efter invigningstal var det dags för demonstration. Leif Theelke, som är lärare vid el- och energiprogrammet, gick igenom hur man använder utrustningen.
– Man kan göra väldigt avancerade övningar här. Det är den bästa laboratorieutrustning jag använt sedan jag började med reglerteknik 1991, sa Leif Theelke entusiastiskt.
Intill laboratoriemiljön finns även ett klassrum där man kan ha teorigenomgång och samtidigt se vilka processer som pågår vid mätstationerna. Hela vitsen med KVV-laboratoriet är enligt Leif Theelke att förstå vad bra mätdata handlar om. Många som deltog vid invigningen – inklusive undertecknad – förstod inte allt. Men så är inte målgruppen journalister, politiker och tjänstemän. Margaretha Sjöberg Boström är processledare för Teknikcollege Uppland, och har deltagit i den projektgrupp som jobbat med frågan om ett nytt KVV-laboratorium:
– Inom Teknikcollege Uppland har vi 40 till 50 samverkande företag. Många av dem behöver vidareutbilda sina medarbetare och i KVV-laboratoriet finns de verkliga processer som är grunden för industrin. Tekniken går fort framåt.
Betyder inte det att KVV-labbet snart kan vara omodernt?
– Nej, det här är ett modernt laboratorum som kommer att hänga med länge. Dessutom är KVV-labbet värdefullt för gymnasieingenjörsutbildningar som i dag finns på Forsmarks skola och Fyrisskolan, sa Margaretha Sjöberg Boström som också hoppas att Vuxenutbildningen i Gimo får grönt ljus från Yrkeshögskolemyndigheten att starta fyra ettåriga teknikutbildningar nästa höst.
– Vi är beredda att trycka på startknappen.
Driftkostnaden för labbet har beräknats till 840 000 kronor, och barn- och utbildningsnämnden i Östhammars kommun räknar med att kunna hyra ut KVV-labbet till skolor och företag i regionen för att det ska gå jämnt upp. Rickard Grönlund på SKB var med och drog igång projektet för två år sedan. Hur stor efterfrågan är i regionen är för tidigt att slå fast, menar han.
– Jag tror att det är ganska stor efterfrågan, även om vi inte haft tillfälle att marknadsföra det här. Men det har redan varit flera skolor hit och förhoppningsvis kan det fortsätta växa.
Magnus Lindkvist från Forsmarks Kraftgrupp såg en stor fördel med att kunna hyra ett laboratorium i Gimo för utbildning av kärnkraftverkets personal.
– Tidigare har vi nyttjat KVV-labbet i Härnösand, nu får vi det betydligt närmare. Men i stort sett alla industrier med reglerteknik har behov av det här.