I slöjdsalarna på Vallonskolan i Gimo har det varje tisdag förmiddag under hela höstterminen pågått en febril aktivitet och den vecka som Östra Upplands reporter kommer på besök utgör inget undantag.
– Nu börjar det verkligen bli stressigt. Innan jullovet börjar vill vi att dräkterna ska vara klara och sista veckan har vi en temadag då eleverna också kan få ägna tid åt arbetet, säger Carina Freudenthal.
Hon är textillärare på skolan och det var hon som för fem år sedan drog igång det nya ämnet – bygg din egen knutmassodräkt – inom ramen för elevens val.
Det föll väl ut och i år är det 21 elever från de äldsta årskurserna som tagit chansen.
– Knutmasson är stor här i Gimo. Andra tider på året kan man fundera om det alls bor några här, men just den 13 januari är verkligen ALLA Gimobor ute. Dessutom kommer det många från andra ställen också, så det blir en riktig folkfest, säger Sandra Till i klass 8A.
Hon har kommit långt i sitt byggande och använder för närvarande limpistolen som sitt främsta verktyg.
– Det är svårt, men roligt, och det ska bli kul att gå i gatan utklädd. Det har jag inte gjort sedan jag var liten och mamma och pappa klädde ut mig, säger hon.
Eleverna har fått dela in sig i grupper och sedan tillsammans bestämt vad de vill klä ut sig till.
– Vi hade nog 300 olika idéer när vi började, så till slut valde vi bara en för att komma igång, säger Linnea Hesslid i klass 8A.
Mest tid läggs på huvudena och först har eleverna gjort formar av hönsnät. Dessa kläs sedan med tidningspapper som penslats med tapetklister, så kallad papier-maché, och när detta väl torkat är det dags att flytta från trä- och metallslöjdsalen in till textilslöjdens dito.
– Jag har inte långt kvar innan jag får börja klä mitt knutmassohuvud med tyg och jag tycker att det här är ett bra avbrott i det vanliga skolarbetet. Fantasin är det heller inget fel på och hemma har jag faktiskt testat att bränna på kläderna, så att de ska bli riktigt bra, säger Emil Ingebo Haglund i klass 9A.
Maria Annögård är trä- och metallslöjdslärare och hon är mycket imponerad över elevernas arbete.
– För mig är det första året som lärare på skolan. Jag är så entusiastisk och vi lärare kommer att gå i gatan tillsammans med eleverna. Fast vi hinner inte göra några egna masker så vi kommer att använda några som tidigare elever har tillverkat.
Tjugondag Knut infaller i år på en söndag och klockan 16 kommer hela gänget att samlas i Vallonskolan för att äta pizza tillsammans och därefter förbereda sig för firandet på Bruksgatan.
– Vi kommer att gå i gatan tillsammans med alla andra utklädda och outklädda mellan klockan 18 och 20 ungefär, säger Carina Freudenthal.
Veckorna efter kommer maskerna att visas upp i skolans matsal och därefter är det fritt fram för eleverna att ta hem sina skapelser. Om de vill.