Hos Leufstastiftelsen och ett antal lokala matproducenter pågår arbetet för fullt med att ta fram ett koncept med lokala maträtter från 1700-talet. Tanken med projektet är att det ska locka ytterligare turister till den anrika vallonmiljön i Lövstabruk.
På måndagskvällen stod 1700-talets kryddning av maten i fokus när det var träff på värdshuset.
I centrum för projektet står en kokbok från 1700-talet som man hittat i Leufsta bruksarkiv, som ursprungligen kommer från bruket i Gimo. I originalversionen av boken finns 391 recept med tidstypisk mat från 1700-talets Uppland.
Kocken Göran Pendel-Berggren har gått igenom recepten och tittat vilka olika smaksättningar som var typiska för 1700-talets matlagning.
– Importerade kryddor som kanel, kapris, korinter och muskot har använts ganska flitigt i de recept som finns i kokboken medan lokala örter har en mera nedtonad betydelse, berättar Göran Pendel-Berggren.
Även JosephinaWesström-Juhlin som jobbar som guide på Lövstabruk fanns med och berättade om kryddorna.
– Det är viktigt att komma i håg att vi nu pratar om kryddor som bara de högre stånden på bruket hade råda att skaffa sig och använda till sin matlagning, förklarar JosephinaWesström-Juhlin.
Göran Pendel-Berggren har också gjort ett urval av 70-tal rätter som det skulle kunna vara aktuellt att servera på matställen i Lövstabruk senare i år.
– Utifrån det urval som jag gjort så har lokala matproducenter satt i hop tre stycken sjurättersmenyer som nu ska smaksättas och som vi sedan ska tillaga. I slutet av april ska vi ha en liten egen testmiddag när vi provar rätterna, förklarar Pendel-Berggren.
Bland de rätter som kommer serveras finns bland annat kaprissoppa, stekt oxbringa med tidstypiska tillbehör från 1700-talet och en ragu med viltfågel.
– När fågelragun serverades på 1700-talet så innehöll den olika sorters småfågel. Det har vi ändrat lite på och gör nu ragun på viltfågel istället, förklarar Göran Pendel-Berggren.
Även bagaren Karin Gerhardt från Vendel var med och berättade om historiska matbröd. Hon har gått igenom kokboken och hittat ett recept på en osaltad surlimpa med anis.
– Det här är första gången som jag bakar det här brödet. Får jag baka det några gånger så blir det nog lite godare, sa en självkritisk Karin Gerhardt.
Något fel på brödet var det inte. Med en klick smör på så smakade det mycket gott.
Stiftelsen Leufsta har fått ett ekonomiskt stöd på en dryg kvarts miljon kronor till matprojektet av Jordbruksverket.
Till hösten är planen att 1700-talsrätterna ska serveras på matställen i Lövstabrukstrakten.