Kerstin och hennes man köpte huset på Torngatan i Gimo hösten 1990.
– Ganska omgående efter att vi flyttat in märkte vi att något var tokigt med avloppen då vi fick in grannarnas avföring på källargolvet. Vi har sedan dess haft problem med detta. Det har varierat lite över tid hur stora problemen varit, berättar Kerstin Söderberg.
Hon förklarar att hon många gånger varit i kontakt med Östhammars kommun och sedan Gästrike vatten när de tog över drift och underhåll av vatten- och avloppsnätet i kommunen år 2017.
– De har varit på plats här på gatan och spolat ledningarna och gjort en del andra åtgärder under åren, men problemen har aldrig försvunnit. Jag har hävdat att det behövs mer omfattande åtgärder. Nu har det varit här i höst och bytt ledningar på ett ställe.
Vad är problemet?
– När det blir stopp i kommunens avloppsledningar ute på gatan skapar det ett baksug i ledningarna in till huset som gör att avföring och annat har kommit upp på golvet i källaren. Det har även blivit översvämningar som förstört en massa saker. Det är bara tur att jag haft rätt lutning på golvet i rummet där jag har elpannan, annars hade den hamnat under vatten också.
Hur är det att leva i något sådant här?
– Måendet har påverkats – både fysiskt och psykiskt. Många gånger när jag varit på jobbet på Sandvik och när skiftet varit slut har jag inte velat åka hem. Det finns alltid en oro för vad som ska hänt hemma. Är det översvämning eller inte?
Hur ofta händer detta?
– När mannen levde och barnen bodde hemma så spolades det mera i kranar och på toaletterna. Det påverkade nog och gjorde att det var färre översvämningar i huset då. Nu bor jag ensam och då har användningen av toaletterna minskat, det har nog påverkat och gjort att problemet ökat. De sista åren har det varit fyra, fem översvämningar per år.
Hos Gästrike vatten bekräftar företaget att man har problem med ledningarna på bland annat Torngatan i Gimo och att det finns planer på att åtgärda dem.
Kerstin Söderberg berättar att hon inte använder källaren särskilt mycket i dag. Den fungerar mest som ett förråd och en tvättstuga.
– Det är mögel och problem med luftfuktigheten så jag bor på markplan med mina båda katter, säger hon.
Ett av rummen i källaren har klarat sig lite bättre än de andra. Där har hon vräkt in en massa möbler, ett badkar och mycket annat som tidigare stått i de rum som översvämmats och skadats. Hon berättar att hon fått en del ersättning från sitt försäkringsbolag genom åren för sådant som förstörts av vatten, fukt eller mögel. Hon driver även ett skadeståndsärende mot Gästrike vatten som inte är klart ännu.
– Visst kan man ersätta en del av det som förstörts, men vissa saker har ett affektionsvärde och då går det inte att köpa nytt och tro att allt ska vara bra. Pengar ersätter inte heller alla jobbiga stunder som detta fört med sig.
Kerstin Söderbergs hus ligger på en hörntomt med två brunnar i närheten. Den ena brunnen är kopplad till hennes hus. Den har Gästrike vatten nu fixat till. Brunnen har renoverats och så har man dragit nya VA-ledningar till hennes hus så att det inte ska behöva bli stopp.
– Det är bra och nu hoppas jag det blir bättre. Men det finns ytterligare en brunn som ligger nära huset och även om den inte har några ledningar in till mitt hus så orsakar den problem. Det verkar som ledningarna där mår dåligt och läcker. Det orsakar skador på gatan och så rinner vatten in på min tomt och skapar sättningar i mitt hus.
Hon förklarar att hon blivit lite av en talesperson för de som bor i området. När vi står på gatan utanför hennes hus pekar hon mot flera små kullar i asfalten på gatan.
– Om du tittar så ser du att asfalten buktar på många ställen på gatan – det är sättningarna jag pratar om. De är en signal på att något inte står rätt till och att ledningsrören är slitna och troligen läcker vatten. Flera grannar som jag pratat med har berättat att även de drabbats.
Men varför flyttar du inte?
– Visst, tillvaron är jobbig, men jag trivs jag här. Dessutom har barnen vuxit upp här och vi har ända många fina familjeminnen. Varför ska jag då behöva flytta?, frågar sig Kerstin Söderberg och fortsätter:
– Och vem är sugen på att köpa ett hus där det är problem med avloppet och där det finns en uppenbar risk för översvämningar. Jag vill få hjälp av det kommunala bolaget med problemet så att jag bo kvar och använda alla rum i huset.