Hemligt är också vad man gör för masker och ekipage, fram tills man visar sig på torget och väl där behåller man sedan maskerna på fram till midnatt.
Det var Gimo IF som införde priser och jurybedömning av ekipagen i mitten av 1960-talet. Gimo IF håller fortfarande i den delen.
– De första åren var juryn offentlig. Men det hade kunnat gå illa. Vid ett tillfälle tyckte några ekipagebyggare att de blivit bortdömda och gick lite väl hårt åt juryn. Sedan dess har vi valt att hålla den hemlig, berättar Ulf Waltersson, ordförande i Gimo IF.
Med ett leende berättar han att det nog var ett lyckokast.
– För några år sedan blev ett rivaliserande byggäng från Österbybruk totalvinnare här i Gimo. Vid prisutdelningen, när de stod högst på pallen och tog av sig maskerna, satte många i publiken sina drycker i halsen. När Österbyfolk vinner i Gimo, är det tur att juryn är hemlig, säger Ulf med glimten i ögat.
Juryn som har ett 25-tal medlemmar har en ordförande.
– När Knutmassofirandet drar igång vid sex, sjutiden på kvällen blandar sig jurymedlemmarna med folkmassorna och studerar ekipagen. Medlemmarna i juryn är handplockade, män och kvinnor i olika åldrar som har stor erfarenhet av Knutmasso och är väl medvetna om Knutmassotraditionen, berättar Ulf Waltersson.
Vid åttatiden på kvällen samlas juryn i en lokal i Gimo för att lägga sina röster. Var och en ger sex poäng till det ekipage som anses vara vinnaren, sedan har de fyra, tre, två och en poäng till ytterligare fyra ekipage.
Det tävlingsbidrag som får flest poäng vinner. De sex bästa ekipagen får priser. Vinnaren får 5 000 kronor, tvåan 3 000 kronor, trean 2 000 kronor, fyran 1 000 kronor och femte- och sjätteplaceringarna får 500 kronor var.
– Något som är viktigt i juryns bedömning är hur välbyggda och kreativa ekipagen är, hur de är mot barnen i publiken och vilken stämning de skapar, säger Ulf Waltersson.
Klockan elva på kvällen i Ladan i Gimo hålls prisutdelningen, i samband med dansen.
Kenneth Karlsson, ordförande i Knutmassoföreningen som driver Knutmassomuseet, har deltagit och hållit på med Knutmassofirandet i säkert femtio år. Han har flera segrar och kommit bland de fem bästa säkert minst trettio gånger.
– Priset fyller en funktion, det är prestigefyllt, tycker Kenneth som nu för tiden inte bygger ekipage.
Knutmassofirandet i Gimo - som inte har någon arrangör utan är en spontan fest - är tisdagen den 13 januari, alltid tjugondag jul.