Barnen leker av sig och man pratar om föräldraskap och vad som ligger varmt om hjärtat. Öppna förskolan har funnits i tio år och vi var med en helt vanlig tisdag på babykafé.
– Vi vet aldrig från dag till dag hur många föräldrar som kommer med sina barn. Oftast ett femtontal, men det kan vara färre också, förklarar Cajsa Strand som är samordnare för familjecentralen på Gimo torg, en trappa upp över vårdcentralen.
Cajsa Strand var med när familjecentralen öppnade öppen förskola här i lokalerna.
Babykaféet öppnar klockan nio. Än har ingen förälder kommit. Korridoren är tom. Men det tar inte lång stund förrän röster hörs i trapphuset och borta vid hissen. Efter en halvtimme har ett tiotal föräldrar kommit med sina minsta.
Två av dessa är Malin Mattsson, som har sin sjumånaders dotter Adele Aspius med sig, och Cissi Söderlund som kommer med nio månader lilla Linnea.
Babykaféet har sina hålltider. Efter lek, sång och babyrytmik är det fika och sedan lek igen.
Förskolläraren Lena Karlsson, som liksom Cajsa Strand varit med i verksamheten här i Gimo sedan den startade, är navet i verksamheten.
På fikastunden förklarar Cissi att hon kommer till babykaféet för att ha något vettigt att göra.
– Dagarna kan bli rätt så långtråkiga av att bara gå hemma, förklarar Cissi, när lilla Adele på andra sidan bordet slänger i väg skeden hon håller i handen så att maten yr i luften.
Malin håller med och förklarar värdet av att träffa andra föräldrar samtidigt som Adele får träffa andra barn:
– Jag har inga bekanta som är hemma på dagarna. De som tidigare var mammalediga har börjat jobba. Det är viktigt att man har något att göra. Familjecentralen är verkligen en fin träffpunkt och det märks på barnen att de trivs och har skoj här, säger Malin.
Vid fikabordet kommer olika samtalsämnen upp. Östhammars kommuns planer på att lägga ner bygdeskolor. Har någon hört något nytt? Barnens mat och sömn är nästan stående samtalsämnen, sådant diskuteras mycket, som storleken på portioner, äter barnet för mycket eller för litet?
– Är det mat utan bitar i? undrar Cissi när någon öppnar en burk barnmat. Hon försöker nämligen hitta bra barnmat utan bitar i till Linnea.
Här vid fikabordet utbyter föräldrar tankar, idéer och erfarenheter om att vara förälder och barnen får leka med andra barn.
Det finns aktiviteter som är stimulerande för barnen och bra för deras utveckling. Till exempel att sjunga tillsammans, läsa ramsor, visa filmsnuttar, leka lekar, måla och rita.
Cajsa Strand förklarar att familjecentralen vill ge föräldrarna stöd i deras föräldraroll:
– Det finns familjecentraler i de flesta kommuner, men alla har inte samlat många olika resurser som vi under samma tak. Det är en styrka att kunna erbjuda diakon, socionom, distriktssköterska, barnmorska och förskolelärare i samma hus. Vi skulle önska att vi hade en barnpsykolog också, som vi hade tidigare, säger Cajsa.
– Det kan vara tufft att vara småbarnsförälder. Vi tror att med det stöd de finner hos andra här så orkar de lättare med. Då Gimo är den enda platsen i kommunen som har en familjecentral kommer föräldrar hit från olika platser i hela Östhammars kommun. Det ger mig glädje att se vad verksamheten betyder för de småbarnsföräldrar som kommer hit, säger Cajsa Strand.