Efter dödsolyckan – ledningen bryter tystnaden

Ett skriftligt uttalande är det första som ledningen för Sandvik Coromant ger efter förra veckans dödsolycka. "Våra tankar är med de anhöriga", skriver Joakim Fagerudd, platschef i Gimo.

Joakim Fagerudd skriver att tankarna går till de anhöriga efter olyckan.

Joakim Fagerudd skriver att tankarna går till de anhöriga efter olyckan.

Foto: Utryckning Uppsala, Staffan Claesson/arkiv

Gimo2020-07-22 18:30

Fortfarande vill dock inte företrädare för Sandvik Coromant ställa upp på en intervju. Joakim Fagerudd, platschef i Gimo, lämnar sin kommentar i ett skriftligt uttalande:

"Vi avstår från att kommentera ytterligare detaljer kring olyckan, nu måste utredningarna få visa vad som hänt.", skriver Joakim Fagerudd i meddelandet hans pressansvariga har skickat till UNT.

Han skriver också att krisledningen i Gimo aktiverades direkt efter olyckan och att man sett till att det finns kris- och samtalsstöd för både anhöriga och kolleger till de avlidna medarbetarna.

"Ingen kan sätta sig in i vad de anhöriga känner men våra tankar är hela tiden hos dem. Som kollegor är det många som behöver få vara ledsna och reflektera emellanåt, samtidigt försöker vi säkerställa att vi på ett strukturerat och klokt sätt kan återuppta verksamheten efter semestrarna", skriver Joakim Fagerudd avslutningsvis.

Vi har tidigare försökt få svar på frågor kring hur det kan komma sig att företaget inte kunde få fram relevanta dokument som riskanalyser och instruktioner för arbetet när vätgastanken, där olyckan skedde, skulle tömmas. Inte heller nu kommer några svar på dessa frågor. 

Mikael Nordström, tillförordnat huvudskyddsombud för IF Metall vid Sandvik Coromant, tycker dock inte att det är särskilt anmärkningsvärt.

– Det är inte ovanligt att man i initialskedet inte har hjärnan med sig och hittar allting, säger han.

Enligt Mikael Nordström genomfördes Arbetsmiljöverkets inspektion dagen efter dödsolyckan, trots att Arbetsmiljöverket i sitt inspektionsmeddelande skrivit att den skedde två dagar efter olyckan.

– Man hade tagit in personer som fortfarande går i krisbehandling för att försöka få fram de dokument som efterfrågas.

Han tycker också att ledningen vid Sandvik Coromant har skött händelsen bra.

– Man har agerat jättebra i ett väldigt svårt läge. Vi har inte ställts inför något sådant här förut, säger Mikael Nordström.

Det var den 14 juli som två män hittades avlidna i en vätgastank på fabriksområdet. Några vittnen finns inte till olyckan och det var först efter att anhöriga hört av sig till Sandvik Coromant som en vakt hittade männen.

En förundersökning har inletts om vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Samtidigt pågår både företagets och Arbetsmiljöverkets utredningar av händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!