Den 28-årige Erik Eriksson är en av medlemmarna i Däckstagänget som är en del av framtidens Knutmasso – karnevalen som förvandlar den lilla bruksorten i östra Uppland för en kväll. Erik Eriksson och sju barndomsvänner har skapat och byggt Knutmassomasker sedan 2012.
Nu är de inne i slutfasen med årets skapelse.
– Det har blivit några träffar med kompisarna. Vi börjar med några "spånarträffar" där vi försöker komma på vad vi ska göra och sedan bygger vi. Vissa år har vi rivit och byggt om under resans gång, berättar han.
Hur tänker ni kring era skapelser?
– Vi brukar välja det som vi tycker är aktuella grejer ute i världen eller lokalt här i Gimo och så spinner vi vidare på det. Kort och gott så kollar vi vad som hänt under året.
Så i år blir det Donald Trump då?
– Trump kan du glömma, det blir något annat som går mera åt vård och mat, mer kan jag inte säga. Det är meningen att det ska vara hemligt till på måndag den 13 januari klockan 18 när vi går ut på Bruksgatan i Gimo och visar upp vårt bygge.
Hemlighetsmakeriet har blivit en del av traditionen i Knutmassobyggandet.
– Det har alltid varit på samma sätt. När jag var liten och började vara med mina föräldrar när de byggde fick jag stränga order att inte berätta något i förväg. Min pappa fick samma förhållningsorder av sin pappa. Så där håller vi på.
Nu bygger hans föräldrar för sig och Erik tillsammans med sju kompisar. Flera av dem är Knutmassobyggare i generationer.
– Fyra av oss i Däckstagänget har pappor som bygger tillsammans i Korsbrogänget. Det blir som att vi går i deras fotspår nu och bygger egna masker. Men i flera fall går byggandet tillbaka ännu längre i släkten.
Lyckas man bra med byggande och kreativitet prisas man i samband med firandet.
– Vi har haft en del bra placeringar och fått priser vid några tillfällen, bland annat när vi var Stånk-Tommy i Småstadsliv.
Varje år på tjugondag Knut – den 13 januari – firas Knutmasso i Gimo. Det är lite som karneval där de som tillverkat masker och andra detaljer visar upp dem när de tågar längs med Bruksgatan.
Ursprunget är lite dunkelt. Vissa säger att vallonerna tog med sig traditionen när de kom till Sverige på 1600-talet. En annan teori är att traditionen firas till minne av den danske kungen Knut den helige och en tredje är att det handlar om en fest där resterna av julmaten äts under glada tillrop.
– Jag vet att min farfar pratade lite om vallonerna. För mig och kompisarna är det här ett sätt att träffas och umgås under året och göra något tillsammans. Sedan är det en viktig sak för bygden som vi vill bevara och föra vidare.
På skolorna i Östhammars kommun har det under åren varit möjligt att få gå ifrån på skoltid och bygga Knutmassomasker.
I år har kulturskolan i Östhammar haft ett projekt där fem elever från årskurs sex till nio haft möjlighet att bygga masker under skoltid.
– Knutmasso är en stor sak i både Gimo och Österbybruk och vi vill att traditionen lever vidare. Så det här handlar om att vi vill uppmuntra unga att bli nya Knutmassobyggare, förklarar Sofia Hildebrand, kursledare på Kulturskolan i Östhammars kommun.