De letar vatten i Harg och Gimo

Östhammar är en av kommunerna som i framtiden kan få brist på grundvatten. Därför är SGU, Sveriges geologiska undersökning, på plats i Harg och Gimo för att hitta mer vatten.

Magdalena Thorsbrink, statsgeolog på SGU i Uppsala, är projektledare för grundvattenkarteringen i Östahammars kommun.

Magdalena Thorsbrink, statsgeolog på SGU i Uppsala, är projektledare för grundvattenkarteringen i Östahammars kommun.

Foto: Tobias Ahlén

Gimo2018-06-16 08:00

Just nu är det brist på vatten i Östhammars kommun och Gästrike Vatten har dessutom gått ut med vattenrestriktioner till kommunens invånare. Enligt Magdalena Thorsbrink, statsgeolog på SGU i Uppsala, ligger Östhammar i riskzonen för brist på grundvatten i framtiden.

– Med tanke på storleken på grundvattenmagasinet och behovet av vatten i Östhammar så finns det en risk för grundvattenrist i Östhammar. Bristen syns redan i dag, säger hon.

Magdalena Thorsbrink är projektledare för en del av ett stort projekt som startats av SGU i år. Målet är att lokalisera kommuner som i framtiden riskerar att få brist på grundvatten och att genomföra så kallade grundvattenkarteringar.

– Vi kommer vara i Östhammars kommun i år och i nästa år, säger Magdalena Thorsbrink.

SGU har beviljats medel på sammanlagt 90 miljoner kronor över tre års tid. Östhammar är en av närmare 20 kommuner som kommer att delta i projektet.

– Vi kommer vara på plats vissa dagar i år och nästa år. I år gör vi fältinsatser längs Börstilsåsen och det vi kallar Gimostråket. Vi är inte ute i fält varje dag, förklarar Magdalena Thorsbrink.

Under torsdagsförmiddagen arbetade tre personer från SGU i kommunen. Två av dem, statsgeofysikerna Johan Söderman och Sverker Olsson, hade fått i uppgift att leta efter grundvatten längs småvägar söder om Harg, där den så kallade Börstilsåsen går fram i landskapet. Med hjälp av en bil dras en radar fram över vägarna.

– Nu mäter vi georadar. Det går ut på att man skickar en radarpuls nedåt och då stutsar den mot gränsskikt i marken. Man gör flera mätningar per meter och det gör att man får en bild över hur lagerstrukturen ser ut i marken. Man ser även grundvattenytor. Det är det som vi letar efter just nu, säger Johan Söderman.

Uppgifterna från radarmätningarna kommer senare att kompletteras med borrningar och grundvattenmätningar i brunnar.

– Det här kommer leda till uppdaterade grundvattenskartor som visar på utbredningen av vattenmagasinen, säger Magdalena Thorsbrink.

Grundvattenskartorna kommer kunna användas av vattenproducenter, till exempel Gästrike Vatten, för att hitta bra platser till nya brunnar.

– Det här ersätter inte de arbeten som Gästrike Vatten behöver göra, men våra arbeten kompletterar varandra, säger Magdalena Thorsbrink.

Här letar SGU efter grundvatten

Grundvattenkarteringen startade söder om Harg i torsdags längs den så kallade Börstilsåsen. Senare under dagen undersöktes åsens norra del, i höjd med Vicklinge.

I slutet av torsdagen undersöktes Gimostråket på östra sidan av länsväg 288.

Undersökningarna kommer fortsätta till och med 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!