Kriterierna var många när Östra Uppland kallade till test av årets semlor från kommunens sex konditorier.
Först ut var utseendet. Därefter väntade smaken – på bullen, grädden och mandelmassan var för sig samt som gemensam smakupplevelse – och slutligen en helhetsbedömning.
I testpanelen ingick tre elever från Bruksgymnasiet i Gimo; André Blom som går första året på restaurang- och livsmedelsprogrammet, Emil Roos som går tredje året på samma program och Liliana Holmgren på vuxenutbildningen med inriktning kock och servering.
Dessutom bidrog Gimo PRO med tre hugade representanter; Gunnel Myhrberg, Sören Pettersson och Sören Eriksson.
– Det var inte helt lätt att få någon att våga ställa upp. Semlor tycker de om, men att vara med och provsmaka så här var det värre med, sade Sören Pettersson.
Själv tycker han mycket om semlor och det brukar bli några varje år. Alltid köptas, han ställer sig inte och bakar själv.
På själva testdagen inhandlades semlor från samtliga konditorier och så möttes testpanelen upp i restaurangprogrammets lokaler på Bruksgymnasiet i Gimo.
Semlorna var försedda med varsitt nummer och testet utfördes som ett så kallat blindtest.
– Jag har inte ätit något sedan frukost igår, för att vara riktigt sugen nu, sade Sören Eriksson med glimten i ögat.
Egentligen tycker han allra bäst om att äta semlan som en hetvägg; tillsammans med varm mjölk, men han var övertygad om att det skulle gå bra ändå.
För stor bulle, för lite grädde. För mycket grädde, fin färg. Det var några omdömen efter att testpanelen tittat på semlorna.
– För mig är det också viktigt att locket är tunt. Inte nödvändigtvis litet, men det måste vara tunt, sade Gunnel Myhrberg.
Så var det dags att provsmaka och varje deltagare fick en fjärdedel av varje semla – en i taget för att inte blanda ihop deras nummer – och under det momentet blev det knäpptyst i lokalen.
Alla var fokuserade på sin uppgift och först när respektive semla provsmakats färdigt började paneldeltagarna prata med varandra. I korta ordalag och uteslutande om semmelbullarnas konstistens och smak, om gräddens dito och hur smakerna i mandelmassan gifte sig med de övriga.
Smaklös grädde hördes det om en, för rinnig mandelmassa om en annan och för torr bulle om en tredje. Men också god mandelmassa, bra balans mellan grädde och det övriga samt god och lagom stor bulle.
Omdömena skiftade kraftigt mellan de olika semlorna, men panelen var för det mesta samstämmig och alla gav de höga betyg till semlan från Adas kaffestuga – fyra femmor och två fyror, vilket resulterade i en slutpoäng på 28 av 30 möjliga.
Ingen av de andra semlorna kom enligt testpanelen i närheten. Närmaste konkurrent i poängtabellen blev Bettans hembageri och café i Gimo, följt av Österby hembageri i Österbybruk, Öregrunds hembageri och kafé Wilma i Öregrund samt Centrumkonditoriet i Alunda.
Angelicas mat & bageri i Östhammar, som vann förra årets semmeltest i Östra Uppland, kom i år sist. Detta trots att balansen var god mellan mandelmassan och det andra.
– Det är tradition att äta semlor och jag gör det varje år. Men nu är jag mätt och känner att jag ätit så det räcker för den här säsongen, sade Emil Roos när han provsmakat den sista semlan.