Entusiasmen är onekligen på topp när årskurs 2 på Uppsävjaskolan kliver ut på skolgården för att ta sig an avståndet mellan Malmö och Karlskrona. För varje varv de springer räknar de ihop varje avklarad meter. Och på runt 20 minuter har de 56 eleverna nästan tagit sig runt 1553 varv tillsammans och därmed nästan hela avståndet till Karlskrona.
– Jobbigt men kul, säger Freja Östberg, 9 år.
Varje gång de når en ny stad får klassen en presentation av aktuell stad. De lär sig vad staden är känd för, vad det går att göra där, stadens historia och annat smått och gott. Eleverna får också en överraskning varje gång de når en ny stad.
– Det kan vara alltifrån att kolla på film och äta popcorn till att grilla i skogen, pyjamasparty eller bakning, säger Cim Hagström, elevassistent på Uppsävjaskolan.
Längs vägen bjuds det på ledtrådar till en stor överraskning som väntar vid målgången. Vad detta innebär är dock okänt för både elever och allmänheten. Klasserna räknar med att nå målet i Uppsala i slutet på maj.
– Vi startade resan i oktober och är nu uppe i ungefär 300 mil. Barnen tycker ju det här är både jättekul och jobbigt. Vi tvingar ingen och springa och man kan alltid ge bort varv om man inte vill vara med, då blir det lite matematik också, säger Cim Hagström.
Till Kiruna nådde klasserna kring självaste Samernas nationaldag, ett lyckligt sammanträffande som gav både kunskap och medvetenhet om den samiska befolkningen.
– Det handlar om så mycket mer än att bara springa, säger Kristoffer Strömgård, barnskötare.
Initiativet är ett sätt att få eleverna att röra på sig samtidigt som de får kunskaper i geografi och lär sig uppskatta avstånd. De hejar och stöttar varandra och lär sig att om alla hjälper till så kommer de fram snabbare.
– De behöver få känna att de är grymma som fixar detta, säger Cim Hagström.
– Det är roligt att vi är den enda årskursen på skolan som gör det här, säger Vilhelm Birath, 8 år.
I skolan finns också en karta över Sverige uppsatt där de ser vilka städer de hittills avverkat. Den information och kunskap som eleverna får ta del av samlas på kartan så de kan gå tillbaka och kika när lusten faller på. Det råder i alla fall ingen tvekan om att eleverna har väldigt kul på sin resa runtom i Sverige.