Går på samma skola – bara en får skolskjuts

Syskonen går på samma skola och har samma tider. Ändå tycker kommunen att den äldsta ska åka buss till skolan, medan systern får åka med skolskjutsen.

Johan Dalin är besviken på att endast en av hans två döttrar beviljats skolskjuts med taxi av Uppsala kommun.

Johan Dalin är besviken på att endast en av hans två döttrar beviljats skolskjuts med taxi av Uppsala kommun.

Foto: Erik Windolf

Gåvsta2019-10-01 10:20

– Jag blir så förbaskad. De lyssnar inte, det är som att prata med en vägg, säger pappan Johan Dalin.
Han sitter vid köksbordet i huset i Gåvsta och visar mejl från Uppsala kommuns antagningsenhet och trafikcentral. Han är besviken på vad han upplever som brister i deras kommunikation. Och så är han upprörd över att båda hans barn inte får skolskjuts, trots att de går på samma skola och börjar samma tid på morgonen. 

Förra terminen hade hans döttrar skolskjuts varannan vecka från Årstaskolan hem till sin pappa Johan Dalin i Gåvsta. Den 7 maj hörde Johan Dalin av sig till kommunens trafikcentral för att meddela att barnen fortsatt önskade skolskjuts hem från skolan och att de nu även vill ha skjuts till skolan på morgonen.
Han fick som svar att han helgen före skolstart skulle få information om vilken tid barnen skulle hämtas på morgonen. När informationen uteblivit ringde Johan Dalin på söndagen, dagen före skolstart, för att stämma av vilken tid som gällde. Han fick då veta att ansökan om skolskjuts inte skulle skickats till kommunens trafikcentral, utan till antagningsenheten. De beviljar skolskjuts och skickar sedan vidare uppdraget till trafikcentralen.
– Jag tycker att jag kunde fått veta det när jag kontaktade trafikcentralen, säger Johan Dalin.

Så småningom fick familjen besked om skolskjutsen. Den ena dottern, som är sju år, skulle bli hämtad med taxi på morgonen. Den andra, som är nio år gammal, skulle inte få åka med samma bil. Istället ansågs hon gammal nog att "trafikträna" och ta bussen till skolan.

– Då skulle hon behöva gå upp en timme tidigare, korsa en landsväg med tung trafik och ta en landsvägsbuss till Gränby. Där skulle hon sedan byta buss och åka till Årsta. Samtidigt som hennes syster skulle åka själv med skolskjutsen, säger Johan Dalin. 

Familjen hade planerat för att barnen skulle lämna hemmet samtidigt och således kunde låsa och larma på. Nu skulle istället sjuåringen gå sist hemifrån och vara ansvarig för att låsa. Johan Dahlin tycker att hon är för ung för det och under terminens första veckor har istället han och hans fru skjutsat barnen till skolan, och avbokat skolskjutsen varje dag.

– Det går ju ut över våra jobb. Jag arbetar i Stockholm och de är inte så glada över att jag behöver komma in senare, säger Johan Dalin. 

Han har svårt att förstå kommunens beslut, eftersom taxin inte skulle plocka upp någon annan än den yngsta dottern. Kommunen borde ju tjäna pengar på att låta två barn åka i samma bil, resonerar Johan Dalin. 

Flera mejl har skickats mellan Johan Dalin och kommunens olika enheter. Det första skickade han redan i maj. Att bara en av döttrarna får skolsjuts fick han ändå inte reda på förrän dagen före skolstart.
Flera mejl har skickats mellan Johan Dalin och kommunens olika enheter. Det första skickade han redan i maj. Att bara en av döttrarna får skolsjuts fick han ändå inte reda på förrän dagen före skolstart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!