Vattenverk för 300 miljoner planeras

Ett nytt vattenverk för 300 miljoner kronor och med en kapacitet att producera dricksvatten till 60 000 personer planeras i Älvkarleby.

Liten effekt. Socialdemokraten Marie Larsson är kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby kommun. Hon hoppas och tror att ett nytt vattenverk ska innebära marginella kostnadsökningar för Älvkarlebyborna.

Liten effekt. Socialdemokraten Marie Larsson är kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby kommun. Hon hoppas och tror att ett nytt vattenverk ska innebära marginella kostnadsökningar för Älvkarlebyborna.

Foto: Kjell Sjöberg

Gävle2017-10-24 16:00

Bakgrunden till planerna är den befolkningstillväxt som Gävle kommun räknar med de närmaste åren. Enligt det kommunala bolaget Gästrike Vatten, som ansvarar för dricksvattenförsörjningen i både Gävle och Älvkarleby, så beräknas befolkningen i Gävle kommun öka från dagens ca 100 000 innevånare till 120 000 år 2030. För att klara den ökningen behöver Gävle tillgång på mera vatten.
– Om Gävle växer så kommer det också att ha positiva effekter för oss i Älvkarleby när det gäller befolkningstalet, förklarar socialdemokraten Marie Larsson som är kommunstyrelsen ordförande i Älvkarleby kommun.
Sedan början på 2015 har frågan om ett nytt vattenverk i Älvkarleby kommun diskuterats. I slutet på samma år fattades också de nödvändiga politiska besluten i både Älvkarleby och Gävle kommuner så att deras gemensamma vattenbolag Gästrike Vatten skulle kunna inleda ett utredningsarbete av frågan.
Planen är att bygga ett nytt vattenverk med en kapacitet för 60 000 personer i anslutning till Uppsalaåsen som passerar genom Älvkarleby kommun. De undersökningar som gjorts visar också att tillgången på vatten är god i åsen liksom att vattenkvaliteten är god.
Förutom vattenanalyser utreds även bland annat ägarfrågor, taxefrågor, finansiering, placeringen av det nya verket och hur ledningar ska dras från verket in till Gävle.
Enligt de beräkningar som Gästrike Vatten gjort så beräknas kostnaden för ett nytt vattenverk i Älvkarleby till 300 miljioner kronor.
Vad innebär ett nytt verk för vattentaxan för kommuninnevånarna i Älvkarleby?
 – Vår förhoppning är att en nybyggnation ska ha marginella effekter för Älvkarlebyborna. Tanken med vattentaxan är att den finansieras av brukarna, säger Marie Larsson.
När det gäller placeringen så har man under utredningen tittat på tre tänkbara platser. Enligt Marie Larsson så har man undersökt om det skulle vara möjligt att placera ett nytt vattenverk vid antingen crossbanan eller den gamla betongfabriken i Skutskär. Det tredje alternativet är på en tomt vid Mon i Skutskär.
Marie Larsson förklarar också att ett beslutsunderlag ska vara färdigt i slutet av 2017 eller början av 2018. Därefter kommer man i Älvkarleby och Gävle att fatta beslut om den fortsatta inriktningen i ärendet.
Enligt Gästrike Vatten så är planen att ett nytt verk ska kunna börja leverera vatten vid årsskiftet 2021/2022 och sedan vara i full drift till årsskiftet 2023/2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!