Lammracks med ramslökshollandaise

Lale Mollaoglu, kökschef UKK.

Lale Mollaoglu.

Lale Mollaoglu.

Foto: Pär Fredin

Gästkocken2015-04-30 07:00

Lammracks med färska primörer, ramslökshollandaise & potatisstomp

(Recept för fyra personer)

Potatisstomp

  • 500 g färskpotatis, skrubbad
  • 100 g smör
  • 3 msk mjölk
  • salt
  • gräslök

Gör så här: Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av och låt ånga av några min. Tillsätt smör, mjölk och krossa potatisen. Smaka av m salt och hackad gräslök.

Lammracks

  • 600 g lammracks
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk honung
  • zest av 1 citron
  • färsk timjan
  • salt & peppar

Gör så här: Putsa bort senor från racksen. Spara kappan och skär kryss i den med kniv utan att skära in i köttet. Blanda övriga ingredienser till en rubb/glaze (går att mixa om du vill) och stryck ut över köttsidan. Bryn racksen i smör och kör dem sedan i ugn på 80 grader tills köttet har en innertemp på 54 grader (använd stektermometer). Tag ut och låt vila i 5 min innan köttet skärs upp.

Grönt

  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe färsk lök
  • 1 ask romantica babyplommontomater
  • salt
  • socker
  • olivolja
  • smör till stekning

Gör så här: Dela tomaterna. Strö på salt och socker och stänk på lite olivolja och kör in i ugnen, 1,5-2 tim på 80 grader.

Stek sparris och knipplök hårt i smör, lägg med i ugnen ca 10 min innan servering.

Ramslökshollandaise

  • 200 g skirat smör
  • 3 äggulor + 1 msk vatten
  • citronsaft från en halv citron
  • ca 10 ramslöksblad
  • salt

Gör så här: Skira smöret. Vispa äggulorna med 1 msk vatten i vattenbad eller varsamt på spisen till 80 grader eller tills du fått upp ett hårt, fint skum. Vispa därefter ner smöret i en tunn stråle tills såsen tjocknar (viktigt att smör och ägg har samma temperatur). Var försiktig med värmen så att inte äggen koagulerar. Smaka av med cirtonsaft, salt och finhackad ramslök.

Gästkocken

Lale Mollaoglu
Jobbar som: Kökschef på Uppsala Konsert och Kongress.
Ålder: 37 år.
Bor: Myskdalen 2 mil utanför stan.
Favoritredskap i köket: Visp/mixer.
Bäst med Uppsala: Lagom lugnt, alla vänner och nära som bor här.
En bra helg: Tillbringas med familj och vänner, gärna lunch eller middag utomhus, nån aktivitet med barnen och sen soffmys. En tur till Rosendal eller Ulriksdals Trädgård är heller aldrig fel!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om