Mattias Nygren ville försäkra sig om att dotterns A-traktor skulle starta i kylan och tog bort en trälåda som fungerar som en spärr i bagageutrymmet för att man lätt skulle kunna komma åt batteriet med startkablar, om det skulle behövas. Hon skulle sova borta och det hade varit lite trassel med batteriet tidigare.
"Vad jag inte visste, trots att jag jobbat 20 år som polis, var att jag med den åtgärden i ett nafs förvandlade A-traktorn i lagens mening till en personbil," skriver Mattias Nygren i ett uppmärksammat inlägg.
Dottern blev stoppad av en polispatrull som konstaterade att A-traktorn var olaglig. De rapporterade henne som misstänkt för olovlig körning, vilket kan ge dagsböter och att hon hamnar i belastningsregistret. Det i sin tur kan innebära indraget körkortstillstånd. Hon hade inte kört för fort eller utgjort en trafikfara på annat sätt.
– Jag tycker att polisen var övernitisk i det här fallet.
Mest upprörd är Mattias Nygren över att polisen inte kontaktade vårdnadshavarna när dottern blev stoppad.
– Det handlar ju om ett barn, hon är 16 år. Självklart ska de kontakta oss. Nu var det dottern som skickade ett SMS och berättade vad som hänt och då ringde jag upp polisen, inte tvärtom.
Istället för att anmäla dottern kunde polisen ha gjort en så kallad rapporteftergift, menar Mattias Nygren.
– Så gjorde vi på den tiden jag jobbade som polis. Om brottet inte var allvarligt och om den misstänkte visade ånger så kunde man göra en rapporteftergift.
Det handlar om fingertoppskänsla och att människor ska kunna behålla förtroendet för polisen, menar han.
– Min dotter har länge velat gå i mina fotspår och utbilda sig till polis. Men efter den här händelsen är hon jättebesviken och vill absolut inte bli polis.
En tröst är ändå att Transportstyrelsen gett tillbaka dotterns körkort med hänvisning till att polisens bevisföring var bristfällig.
Om det betyder att hon också slipper böter och prick i belastningsregistret är oklart.
Tomas Eriksson är chef för lokalpolisområde Uppland. Han kan inte uttala sig om vad som kommer att hända med dotterns körkort och eventuella prickar i belastningsregistret och har inte pratat med den aktuella polispatrullen.
– Men spontant tänker jag att det är förtroendebyggande att polisen agerar som förväntat, inte minst när det gäller trafiksäkerheten. Det ges alltid olika förklaringar när någon åker fast för något men framför man ett fordon förväntas man känna till vilka regler som gäller, säger han.
– Det hjälper också om omgivningen är med och förklarar varför polisen gör som den gör.
Däremot håller han med om att polisen alltid ska kontakta vårdnadshavare om en minderårig misstänks för brott och han vet inte varför det inte skedde i detta fall.
Han menar att det inte är aktuellt att göra en rapporteftergift när det handlar om olovlig körning.
– Det kan användas vid väldigt ringa brott, till exempel om en förvirrad äldre person stjäl en frukt, eller liknande. När det gäller olovlig körning är vi skyldiga att rapportera.
Däremot har åklagaren ett större manöverutrymme och kan välja att inte gå vidare med ett fall, säger Tomas Eriksson. Precis som att Transportstyrelsen i detta fall bedömer att dottern ska ha sitt körkort tillbaka.
– Det ingår i systemet att rättsvårdande myndigheter kan pröva och ompröva beslut. Om Transportstyrelsen bedömt att bevisningen var bristfällig så är det deras bedömning som gäller, avslutar Tomas Eriksson.