Det var inte bara i Sverige som folk blev upprörda och förtvivlade när fyra apor sköts ihjäl i vinterkylan förra året. Furuvikshändelserna uppmärksammades i världspressen och sociala medier fylldes av hatiska kommentarer.
– Det här är det värsta vi kan vara med om. Därför har det varit ett väldigt tufft år, men samtidigt har händelsen lett till ett förändringsarbete och säkerhetsdiskussioner för att något liknande aldrig ska kunna hända igen, säger Sandra Wilke, vd för Furviksparken.
När djurparken säsongsöppnade i maj möttes personalen av demonstranter som uppmanade besökare att bojkotta Furuvik.
– Jag gick ut och pratade med demonstranterna och vi hade en bra dialog även om vi är av olika uppfattningar. Det har varit mer hat än rena hot och det är klart att det inte är roligt att bli hatad men det måste jag kunna hantera i min yrkesroll.
Hennes personal har fått stöttning av bland annat företagshälsovård när det behövts. Men hur mår egentligen de tre överlevande aporna?
– Selma skadade sin arm och är blind på ena ögat men mår bra nu. De andra aporna blev nedkylda i samband med rymningen och förkylda men återhämtade sig inom några veckor, säger Sandra Wilke.
– Det är alltid svårt med känslor och djur men det är klart att det var en traumatisk upplevelse för schimpanserna. Samtidigt är de vana att anpassa sig till överlevnad och anpassning till nya förhållanden i naturen.
Furuviks besöksantal gick ned i år, men då var 2022 ett rekordår.
– Det är klart att händelserna i fjol kan ha påverkat, men det är tuffa ekonomiska tider, sommaren var bitvis regnig och andra liknande parker runt om i landet har också haft en nedgång av besökare.
Den stora långsiktiga frågan som Furuvik har att ta ställning till nu är hur de ska göra med de tre kvarvarande schimpanserna Selma, Tjobbe och Maria-Magdalena. För att de ska må bra behöver de leva i en större flock. Därför måste aporna flyttas till andra djurparker eller så måste nya djurvänner komma till Furuvik.
– Djurens hälsa är avgörande i detta och vårt främsta fokus. Det finns europeiska koordinatorer som undersöker hur schimpanserna som individer skulle må i olika flockar. Eftersom våra apor för tillfället mår bra kommer vi att göra ett noga övervägande innan vi tar ett beslut om flytt eller inflytt, säger Sandra Wilke.