Han hindrar unga från att köra olagligt

Bilmekanikern Markus Andersson, 25, utvecklar mjukvara till A-traktorer: "Jag får tillbaka mycket på det jobb jag utför när jag vet att ungdomarna kör säkrare ute på vägen", säger han.

Att utveckla mjukvara till A-traktorer är bara en av alla saker Markus Andersson gör som bilmekaniker och programmerare. Men enligt honom är det en mycket viktig del i hans arbete.

Att utveckla mjukvara till A-traktorer är bara en av alla saker Markus Andersson gör som bilmekaniker och programmerare. Men enligt honom är det en mycket viktig del i hans arbete.

Foto: Henny Bucht

Fullerö2021-02-24 20:00

I sex års tid har Markus Andersson arbetat i Fullerö, strax norr om Uppsala, med att utveckla mjukvara till A-traktorer. Det så att fordonet går i lagliga maxfarten 30 kilometer i timmen. Att utveckla mjukvaran är bara en av alla saker han gör som bilmekaniker och programmerare. Men enligt honom är det en mycket viktig del i hans arbete.

– Det innebär att jag programmerar om själva databoxen i A-traktorn och tillsätter ett flertal säkerhetsfunktioner. Det gör jag för att ungdomarna inte ska kunna manipulera bilen. Annars går det bara att rycka en säkring så att bilen går fortare. Men med säkerhetsfunktionerna man lägger till så blir det omöjligt att göra det, säger han.

Enligt honom är det ett ganska komplicerat arbete att programmera in säkerhetsfunktionerna. Det krävs att man lägger ned mycket tid och pengar.

undefined
Markus Andersson spenderar mycket tid vid datorn när han utvecklar mjukvaran. Där programmerar han om själva databoxen till bilen och tillsätter ett flertal säkerhetsfunktioner.

– Jag får tillbaka mycket på det jobb jag utför när jag vet att ungdomarna kör säkrare ute på vägen. Utan den här funktionen ligger många 15-åringar och kör i 110 kilometer i timmen på motorvägen.

När han för sex år sedan började med arbetet att utveckla mjukvaran var det inte många bilar i veckan som kom till verkstaden i Fullerö. Men det senaste året har det ökat kraftigt, enligt honom.

– Det börjar bli mer och mer A-traktorer som kommer in. I nuläget är det ungefär två om dagen. Jag tror folk tänker mer på säkerheten idag.

Han berättar att han ofta får in bilar som gjorts om till A-traktorer på andra firmor som sedan underkänts vid besiktningen.

– De har inte varit programmerade på rätt sätt. Men efter att de varit här så går de igenom besiktningen.

Enligt honom är det både ungdomar och föräldrar som tar initiativ och kommer till honom med A-traktorer. Det för att få fordonen mer säkra.

undefined
"Jag får tillbaka mycket på det jobb jag utför när jag vet att ungdomarna kör säkrare ute på vägen", säger Markus Andersson om sitt arbete, som enligt honom kräver mycket tid och pengar.

– Många vill såklart att deras A-traktor ska vara laglig. Men ibland kommer både ungdomar och deras föräldrar hit och vill att fordonet ska gå fortare. Men de ändringarna gör vi inte här, säger han.

Markus tycker att fler borde satsa på att ha en säker A-traktor.

– En A-traktor är mycket mer säker än exempelvis en mopedbil. Det eftersom A-traktorn är som en vanlig bil och har en säkrare kaross. En mopedbil är byggd till största delen i plast.

En mopedbil får dessutom gå fortare än en A-traktor. Mopedbilen får gå 45 kilometer i timmen, en hastighet som en A-traktor är säkrare för, enligt Markus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!