Lantbruk på rysk svartjord

Ett äventyr av de lite ovanligare slaget handlade det om när Frösthults LRF-avdelning bjöd in till möte i bygdegården på torsdagen.

Fikapaus. Örjan Englund, Kjell Andersson och Hasns Grahn fick en pratstund med Carl Aschan under kaffepausen som ordnades av bygdegårdsföreningen.

Fikapaus. Örjan Englund, Kjell Andersson och Hasns Grahn fick en pratstund med Carl Aschan under kaffepausen som ordnades av bygdegårdsföreningen.

Foto: Maria Hedenlund

Frösthult2017-02-06 07:00

Kvällens föredragshållare var Carl Aschan, sedan drygt ett år tillbaka regionchef för LRF Mälardalen.

–­ Inom LRF räknas man ju som ny de första sju-åtta åren, men jag känner att jag har bra koll på läget i regionen, konstaterade Carl Aschan inför det 30-tal personer som samlats i Frösthults bygdegård för att lyssna på hans föredrag om sin tid som ”lantbrukare” i Ryssland.

Det var hösten 2005 som han lämnade jobbet vid LRF Konsult för att som VD för ett svenskt investeringsbolag satsa på jordbruk i södra Ryssland.

Genom investeringar av olika intressenter köpte man in jordbruksmark i det bördiga svartjordsbältet, även kallat den ryska kornboden.

Här låg stora marker i träda och gamla kolchoser ägdes numera gemensamt av den lokala befolkningen. Maskinparken var knapp och mycket gammal.

– När vi kom dit fanns ingenting. Det första vi gjorde var att ta dit traktorer och maskiner. Vi köpte in 15-20 maskiner per gång av leverantören, berättar Carl Aschan.

Bolaget köpte in totalt 150 000 hektar och arrenderade runt 50 000 hektar. Som mest hade man omkring 1 500 anställda.

–­ Andra hösten sådde vi 70 000 hektar. Det fanns ingen befintlig växtföljd så vi kunde göra lite som vi ville, säger Carl Aschan.

Att vara verksam som företagare i Ryssland är speciellt. Pappersexcersisen är enorm och misstänksamheten bland befolkningen stor.

– Det är ett märkligt folk med ett sinnelag präglat av sin historia. De är oerhört belästa men det praktiska blir ofta komplicerat, säger Carl Aschan.

Han ser sin tid i Ryssland delvis som ett äventyr, ett tillfälle han inte kunde tacka nej till även om det innebar jobb dygnet runt.

– Det fanns en tidsanda, ett grönt tänk då i början av 2000-talet och det hände mycket spännande inom livsmedelsproduktionen. Lite samma frågor som finns idag. Vi var med om att försöka bygga något unikt, som världen var i behov av, och där vi var gjorde vi något bra trots problem med myndigheter och korruption. Det gav arbetstillfällen, infrastruktur och matproduktion på landsbygden.

Men när investerarkollektivet ville köpa in mer mark och även gå in i Ukraina valde Carl Aschan att hoppa av.

– Jag är otroligt tacksam för vad jag varit med om. Det gav erfarenheter, möten med människor och det fanns en väldig nybyggaranda, alla ville något.

Föreläsningen arrangerades av Frösthults LRF-avdelning som bjudit in medlemmarna i de sex lokalavdelningarna i trakten.

­– Den sociala verksamheten är viktig för oss. Vi ordnar flera aktiviteter om året, korvgrillning där traktens barn bjuds in, bouleturnering och kultfest när vårbruket är över för att önska grödan lycka till. Det är viktigt för att hålla bygden i gång, säger Sören Lansfors, ordförande i LRF Frösthult.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om