Så är du en bra idrottsförälder

Hur är man en bra idrottsförälder? Det var en fråga som uppmärksammades på friidrottsdagen på IFU arena på söndagen.

Femtonåriga Andrea Åstrand tränade kastgrenar på UIF:s heldag i friidrott på söndagen. Hon tycker att en bra idrottsförälder engagerar sig i sitt barns idrott.

Femtonåriga Andrea Åstrand tränade kastgrenar på UIF:s heldag i friidrott på söndagen. Hon tycker att en bra idrottsförälder engagerar sig i sitt barns idrott.

Foto:

Friidrott2017-10-22 19:16

Föräldrars agerande i samband med deras barns idrottsutövande är en het fråga. Inom ungdomsfotbollen har man bland annat infört matchvärdar, som ska ha koll på att inga föräldrar eller andra i publiken beter sig respektlöst.

När Upplands idrottsförbund på söndagen hade en heldag i friidrott på IFU arena hade barnen chansen att träna ihop med stjärnor som bland andra Malin Marmbrandt, Vanessa Kamga och Napoleon Solomon. Samtidigt som deras föräldrar fick gå på föredrag om hur man är en bra idrottsförälder.

– Det handlade om hur man ska stötta och uppmuntra i stället för att pressa barnet, säger Jenny Wolwan vars barn tränar både friidrott som fotboll.

Prestation är svårt att komma ifrån helt, men på föreläsningen underströks att man som förälder bör försöka att inte lägga för mycket vikt vid resultat och hur det gick. Tidig specialisering och alltför pushande föräldrar har inte en positiv inverkan på barnets utveckling och motivation – tvärtom faktiskt, enligt forskning.

– Det sas att det är bättre att lyfta fram känslan och fråga om barnet hade kul och är nöjd, säger Maria Åstrand.

Egentligen handlar det mycket om sunt förnuft och sådant de redan kände till, konstaterar Jenny Wolvan och Maria Åstrand. Men de tycker ändå att är det viktigt och intressant att diskutera om dessa frågor.

– Det här nog ganska självklart för de flesta föräldrar. Men samtidigt är så mycket känslor involverade, man vill sitt barn så väl och i stundens hetta kan det bli känslosamt, säger Maria Åstrand.

– Ja, det handlar ju inte bara om det verbala, utan om kroppsspråk också. Där kan jag själv ibland nästan komma på mig med att visa för mycket, säger Jenny Wolvan.

Jenny Wolvan upplever att det oftare sker övertramp från föräldrarnas sida under fotbollsmatcher än vid friidrottstävlingar. Och hon känner att hon själv borde ta ett större ansvar vid dessa tillfällen.

– Om någon förälder står och skriker åt domaren eller tränaren så säger jag oftast inget. Jag borde bli bättre på att säga till.

Maria Åstrands dotter Andrea Åstrand har precis tränat kastgrenar och ska strax äta lunch. Hon har tränat friidrott i sex år och vet hur hon tycker att bra idrottsföräldrar är:

– De ska vara engagerade. Skjutsa till träningar och tävlingar och vara med på läger, säger hon.

Ska de bry sig om resultatet?

– Det beror ju på vad barnet tycker. Själv tycker jag att det är ganska viktigt med resultat, jag vill slå mina tidigare resultat, och därför vill jag gärna att mina föräldrar ger mig råd i vad jag kan göra bättre.

Så blir du en bättre idrottsförälder

Hjälp till med praktiska saker, som att skjutsa.

Uppmuntra och heja, men fokusera inte på resultatet.

Var intresserad och positiv, skapa bra stämning.

Lägg dig inte i hur hur tränaren lägger upp tävlingar och träningar.

Låt inte känslorna styra. Om du inte kan kontrollera dig själv: lämna tävlingen.

Visa alltid respekt mot domare, tränare, ledare, föräldrar och andra.

Källa: Idrottspsykologen Johan Fallby, som skrivit boken Gör det bättre själv om du kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!