Han mötte myskoxarna på fjället

Han gillar utmaningen att fotografera stora djur i den nordiska faunan. Nu har Skärplingefotografen Håkan Karlsson följt en grupp myskoxar under en vecka i Norge.

Skärplingefotografen Håkan Karlsson har under en vecka varit i norska Dovre och följt och dokumenterat en grupp myskoxar.

Skärplingefotografen Håkan Karlsson har under en vecka varit i norska Dovre och följt och dokumenterat en grupp myskoxar.

Foto: Håkan Karlsson

Fotokonst2019-09-20 21:02

– Det var något speciellt med myskoxarna som berörde mig mer än något annat djur som jag fotograferat. Kanske är det för att myskoxen är ett av de sista urtidsdjuren som finns kvar i dagens fauna, säger Håkan Karlsson. 

Håkan Karlsson är Skärplingefotografen som under många år dokumenterat både kungs- och havsörn från ett antal gömslen vid Östersjön.

Han har även vid flera tillfällen varit på resor till gränsen mellan Finland och Ryssland och fotograferat björn, järv och varg på så nära håll som 30 meter. Nu var han i norska Dovrefjäll tillsammans med en grupp fotografer för att under en vecka följa och dokumentera en flock med myskoxar.

– När det gäller myskoxen så är det ett helt annat säkerhetsavstånd som gäller. I Dovre hade vi ett säkerhetsavstånd på 200 meter till djuren, berättar Håkan Karlsson.

Säkerhetsavståndet fungerade i stort sett hela tiden, men vid ett tillfälle kom en brunstig myskoxe betydligt närmare än 200 meter.

– Jag hann aldrig bli riktigt rädd eftersom jag fotograferade hela tiden, men den vek också av innan den var framme hos oss.

Vad ska man göra om den kommer för nära?

– Instruktionen om den kommer för nära eller anfaller är att släppa allt och bara avlägsna sig på ett lugnt och säkert sätt från platsen.

För Håkan Karlsson handlar djurfotograferingen om ett intresse och att få uppleva nya saker samt ta den där perfekta djurbilden.

I samband med den senaste resan till Finland tidigare i år tog han en bild på ett möte mellan en björn och varg som fått mycket uppmärksamhet i olika publika sammanhang. Själv säger Håkan Karlsson att han fortfarande väntar på att ta den där bästa bilden.

Jämfört med Finland var det bättre fotomässiga förutsättningar i Dovre med ljus och öppen terräng på fjället.

– Det gjorde det lite lättare att fotografera myskoxen än björnen, vargen och järven. Men då det var ett annat säkerhetsavstånd fick man arbeta med lite längre teleobjektiv.

Han har under de år han dokumenterat de flesta av de mytomspunna djuren i den svenska faunan som björn, varg, järv, kungsörn och havsörn och nu myskoxen.

– Det som saknas är väl lodjuret, men det får vänta lite, för nu ska jag ut till något av mina gömslen och fotografera havsörn igen, säger Håkan Karlsson.

Karta: Dovre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!