Så påverkas Uppsala av en flygflottilj

Dagliga flygningar och ett tjugotal stridsflygplan baserade i Uppsala. Det kan vänta Uppsalaborna om flygflottiljen F16 återuppstår. Men dit är det ännu många år.

Den här minnesmedaljen fick Robert Nylén när F16 lades ned.

Den här minnesmedaljen fick Robert Nylén när F16 lades ned.

Foto: Niklas Skeri

Försvaret2019-06-02 07:00

Chocken hos Robert Nylén, då major vid F16 i Uppsala, och många andra inom försvaret var stor när politikerna i början av 2000-talet tog beslutet att lägga ned Sveriges två största flygflottiljer, F16 i Uppsala och F10 i Ängelholm. Men tiden går. Robert Nylén har blivit överste och chef för Uppsala garnison samtidigt som stora förändringar skett i omvärlden och försvarsdebatten helt bytt tonläge.

2008 ledde oroligheter i Georgien till att Ryssland angrep sitt södra grannland. Robert Nylén lyfter det som en tidig signal om att säkerhetsläget inte var så stabilt som vi hoppats och trott efter år av nedrustning och Sovjetisk upplösning.

2014 annekterar Ryssland Krim och startar krig i Ukraina.

– Vi har haft kinesiska fartyg som övar med Ryssland i Östersjön. Omvärlden är så förändrad och Sverige måste ta ansvar för försvaret av vår demokrati och vårt sätt att leva och det måste till en upprustning av försvaret, säger Robert Nylén.

Tidigare i maj kom den politiska Försvarsberedningens slutrapport om utformningen av det militära försvaret fram till 2025. En flygflottilj i Uppsala, med en eller två flygdivisioner, är en av de saker som beredningen anser att Försvaret på sikt behöver som svar på tilltagande oro och instabilitet. Drygt 20 år efter nedläggning skulle alltså F16, som har en gravsten rest efter sig på garnisonsområdet, återuppstå.

– Har jag tur får jag som chef vara med och återuppväcka det som jag var med om att lägga ned. Det vore helt otroligt, säger Robert Nylén.

Vad skulle då en flottilj med en eller två flygdivisioner innebära för Uppsala garnison och för Uppsala och dess invånare? En division består vanligen av drygt tio flygplan. Två divisioner skulle alltså innebära fler än 20 flygplan stationerade i Uppsala.

UNT har fått ut uppgifter över antalet flygrörelser vid de tre flygflottiljer som finns i dag, i Blekinge, Norrbotten och Skaraborg. I fjol var antalet flygrörelser, det vill säga start och landning, knappt 6 500 i genomsnitt för de tre flottiljerna.

– Att det blir flygningar dagligen och ibland kvällar och nattetid, det får man räkna med. Men vi flyger ju inte över Uppsala, utan har andra övningsområden i luften, inte minst över Östersjön, säger Robert Nylén.

Han säger sig vara fullt medveten om att en del kommer att ogilla bullret och avgaserna skarpt.

– Men det måste sättas i relation till vad vi tycker att vår frihet och demokrati är värd, säger han.

Men om den är värd så mycket, varför kan ni inte bygga en flygplats på långt avstånd från bebyggelse?

– Det medger inte plånboken. Och här i Uppsala finns en aktiv flygbas redan som kan utnyttjas, samtidigt som Uppsalas läge är mycket strategiskt: i huvudstadsregionen, nära Östersjön och Finska viken. Dessutom har Uppsala hög attraktionskraft och det förbättrar rekryteringsläget.

Byggprojekt på höjden i Uppsala riskerar att få ett nej av Försvarsmakten, det hände exempelvis ett av förslagen till ny hockeyarena. En flottilj i Uppsala förvärrar inte läget, försäkrar Robert Nylén.

– Vi flyger ju redan i dag. Fler flygningar ändrar inget.

En flottilj skulle innebära en stor tillväxt för Uppsala garnison med fler anställda, fler värnpliktiga i Uppsala och behov av nybyggnation. Samtidigt nämns i beredningen en möjlighet att dessutom förlägga avancerad stridsflygutbildning hit.

Vad gör du som chef nu, efter beredningens betydelsefulla besked för Uppsala?

–  Än så länge är det här bara ett förslag och jag kan inte börja fatta några beslut. Men vi börjar göra analyser om vad olika saker skulle innebära för oss. Och inget kommer att ske över en natt. Nu är det saker som ska förberedas under den här perioden inför en ny flottilj i Uppsala nästa period, efter 2025.

En flottilj skulle enligt garnisonschefen Robert Nylén innebära ett stort antal nya arbetstillfällen i Uppsala. När F16 var som störst fanns 1 300 anställda vid Ärna. I dag är antalet ca 1 100. Sedan i år leds det svenska flygvapnet från Ärna och Uppsala, sedan staben flyttats från högkvarteret i Stockholm.

Så skriver Försvarsberedningen

”Försvarsberedningen föreslår att organisationsenheten Luftstridsskolan i Uppsala omorganiseras till Upplands flygflottilj (F16).”

”Försvarsberedningens förslag /.../ skapar förutsättningar för en eventuell utökning av antalet stridsflygdivisioner i flygvapnet. Ytterligare en till två stridsflygdivisioner med basering på Upplands flygflottilj (F16) kan då övervägas.”

”Det kan vidare övervägas att basera den taktiska skolflygdivisionen i Uppsala.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!