Mannen hittades livlös vid ventil

Det var när en ventil svetsades på ett rör som dödsolyckan vid Forsmark inträffade. Polisens utredning är komplicerad. "Vi behöver expertis för att reda ut detta", säger polischefen Maria Lorichs.

Dödsolyckan på Forsmark är det första någonsin på ett svenskt kärnkraftverk i drift. För polisen har olyckan inneburit extra tuffa utmaningar i utredningsarbetet.

Dödsolyckan på Forsmark är det första någonsin på ett svenskt kärnkraftverk i drift. För polisen har olyckan inneburit extra tuffa utmaningar i utredningsarbetet.

Foto: Nicklas Kihlberg

Forsmark2024-09-25 15:33

Händelseförloppet vid den olycka när en man i 25-årsåldern avled i samband med svetsarbeten vid Forsmark i fredags börjar nu klarna. Mannen ska ha blivit medvetslös när han stack in huvudet i en ventil i turbinhallen.

Olyckan skedde i samband med att mannen skulle svetsa fast ventilen på ett rör. En kollega upptäckte att han inte var kontaktbar och slog larm till andra för att få hjälp med att dra upp honom. Efter det påbörjades omgående hjärt- och lungräddning. Det framgår av den anmälan till Arbetsmiljöverket som gjordes i samband med olyckan. "HLR påbörjas och man ropar efter hjärtstartare. Ambulans ansluter och tar med honom till sjukhus", står det i beskrivningen.

I dokumentationen av händelseförloppet som lämnades till Arbetsmiljöverket från Vattenfalls ledning kort efter olyckan framhålls hjärtstillestånd på grund av syrebrist som en tänkbar orsak till dödsfallet. 

Arbetsplatsolyckan skedde på fredagsförmiddagen i turbinanläggningen vid reaktorn i Forsmark 3. Det är ytterligare arbeten på turbinanläggningen som gjort att Vattenfall valt att förlänga det pågående underhållsarbetet av Forsmark 3.

Händelsen utreds av åklagare Gunnar Jonasson tillsammans med poliser från Enheten för miljö- och arbetsmiljöbrott i Region mitt.

– Vi har haft tekniker på plats som genomfört en brottsplatsundersökning. Vi utreder det inträffade som ett arbetsmiljöbrott med vållande till annans död, säger Maria Lorichs, gruppchef på Enheten för miljö- och arbetsmiljöbrott hos polisen i Region mitt.

Enligt Maria Lorichs har polisen säkrat vissa spår.

– Det handlar om en svetsolycka. Exakt vad som hänt fortsätter vi att utreda tillsammans med Arbetsmiljöverket. Det är en komplex och svår miljö med många tekniska detaljer där olyckan inträffat. Därför behöver vi som polismyndighet lyssna in vad Arbetsmiljöverket säger. Det är de som är experter på detta, förklarar Maria Lorichs.

Hon förklarar vidare att Arbetsmiljöverket påbörjat ett utredningsarbete och bland annat varit i kontakt med den omkomnes arbetsgivare Vattenfall och ställt frågor kring olyckan.

– Deras utredare kommer att komma till Forsmark och hjälpa till med utredningsarbetet.

Vad säger de som blev vittnen till olyckan?

– Det har tagits upp ett antal vittnesmål. Exakt vad de sett och om de varit på plats när olyckan inträffat eller anslutit efter att det hänt är oklart. Därför kommer vi att behöva gå igenom vittnesmålen igen.

Omkom mannen på plats eller på sjukhus?

– Det jag förstått är att mannen avled efter att han anlänt till sjukhus, säger Maria Lorichs.

Larmet till polisen kom sex timmar efter olyckan, hur påverkade det?

– Tittar man rent utredningstekniskt så har det inte påverkat oss på polisen i den förundersökning som vi genomför nu.

Dödsolyckan på Forsmark är det första någonsin på ett svenskt kärnkraftverk i drift, enligt Arbetsmiljöverkets statistikavdelning.

Sedan 2019 har det anmälts sammanlagt tolv arbetsplatsolyckor som resulterat i sjukfrånvaro vid kärnkraftverket i Forsmark.                                                                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!