Forsmark tar krafttag för att locka kvinnor

På Forsmarks kärnkraftverk pågår nu ett arbete att bryta traditionen av att vara en mansdominerad arbetsplats.

"Vi vill ha en mångfald på alla områden och arbetar aktivt för att rekrytera baserat på kompetens och den som bäst kompletterar gruppen", säger Örjan Eklöf. Till vänster Lena Åkman.

"Vi vill ha en mångfald på alla områden och arbetar aktivt för att rekrytera baserat på kompetens och den som bäst kompletterar gruppen", säger Örjan Eklöf. Till vänster Lena Åkman.

Foto: Anna Bergman

Forsmark2020-02-12 06:30

Förra året satte Forsmarks kraftgrupp, som driver kärnkraftanläggningen i Forsmark, upp ett mål om att rekrytera fler kvinnor till sina chefspositioner. Genom att anställa kvinnliga chefer är förhoppningen att även andelen kvinnor ska öka generellt på arbetsplatsen. 75 procent av de anställda i dag är män.

– I grund och botten är det en lönsamhetsfråga. Det finns forskning som visar att arbetsplatser med mångfald är mer lönsamma. Team uppbyggda på olikhet levererar bättre, säger Lena Åkman, avdelningschef för projekt, planering och revisioner på Forsmarks kraftgrupp.

Att såväl Forsmark som energibranschen i stort fortfarande är mansdominerad beror antagligen på att traditioner och fördomar lever kvar. Det tror Lena Åkman och Örjan Eklöf, underhållschef, som båda är engagerade i arbetet med att rekrytera fler kvinnor. 

– Vi har inte jobbat aktivt med frågan tidigare, för vi har trott att det ska lösa sig av sig självt. Men det gör det ju inte, har det visat sig, säger Eklöf. 

Åkman fyller i: 

– Jobbar det mest män på en arbetsplats attraherar den inte kvinnor i samma utsträckning. Dessutom finns det en förutfattad bild av att en ingenjör är en man i 40–50-årsåldern. 

För att bryta den bilden och nå målet att bli fler kvinnor generellt arbetar företaget på flera fronter samtidigt. En del har varit att tänka över sin profilering, som omfattar alltifrån vilka som syns på Forsmarks bilder på intranätet och i rekryteringssammanhang till vilka som är föredragande av olika punkter vid företagsmöten. I sitt rekryteringsarbete kommer företaget bland annat rekrytera flera kvinnor samtidigt till avdelningar där det finns en klar övervikt män.

– Sedan gäller det också att skapa en kultur som gör att kvinnor vill stanna. Där tittar vi hur vi kan coacha fram kvinnor som redan finns i företaget till att vilja bli chefer, vi jobbar med mentorskap och nätverk för kvinnliga chefer, säger Lena Åkman.

Målsättningen för i fjol var att 35 procent av de nya chefsrekryteringarna skulle utgöras av kvinnor. Resultatet blev 40 procent.

– Jag tror det beror på att vi verkligen lagt ner energi på det här, säger Åkman.

Det finns inget slutdatum för arbetet med att locka fler kvinnor till Forsmark, utan det är något som kommer pågå antagligen lika länge som kärnkraftsdriften. 

– Utmaningen framöver är att ha en uthållighet. Släpper vi taget kommer vi gå bakåt, säger Örjan Eklöf.

Andel kvinnor på Forsmark

På chefsbefattning: 25,5 procent 

Andel anställda: 25,9 procent 

Andel kvinnliga chefer som rekryterades 2019: 40 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!