Förra sommaren flyttade paviljongen Katten Jansson från Lärlingens förskola till förskolan i Skolsta. Lärlingens förskola hade då bara fyra avdelningar till sina 84 elever. Efter ett år av planering och konstruktion står nu de två nya avdelningarna Bamse och Dunderhonungen klara. I regn och rusk invigdes de nya avdelningarna med ett tal av förskolechef Thomas Carrass och sång och dans av de äldsta barnen från varglyan.
– Förutom två nya avdelningar har även hela fasaden och taket bytts ut. Det är ett lyft för förskolan och området, säger Thomas Carrass.
Efter sommaren kommer även Romberga förskola flytta in i de nybyggda lokalerna – närmare bestämt till avdelningen Höga Berget. Det blir uppemot 130 elever fördelade över sex olika avdelningar.
– Det är ett fantastiskt fint samarbete vi har med Rombergaskolan och vi är glada att ta emot deras förskola, säger Thomas Carrass.
Susanne Frykholm och Annelie Jaensson har varit med och planerat de nya avdelningarnas utformning.
– Det var svårt att inreda utifrån en ritning, men det har varit fantastiskt kul att se hur det har växt fram, säger Annelie Jaensson.
– Vi fick börja från scratch och vi har gått ifrån det traditionella, tillägger Susanne Frykholm.
Öppna ytor kompletteras av stora fönster i olika och lekfulla storlekar för skapa en modern förskola med social samvaron i fokus.
– Vi har tagit vara på barnens intresse och inrett utifrån läroplanen där varje möte är en lärosituation, säger Susanne Frykholm.
Förutom nya lek- och lärorum kompletteras förskolan av ett sinnesrum och en ateljé som båda vetter ut mot skogen som omfamnar förskolan.
– I sinnesrummet kan barnen lära känna sig själva och det är något som går igen i hela skolan. Vi försöker jobba med små grupper för att alla ska få känna sig hörda, det är viktigt både för oss och för barnen, säger Susanne Frykholm.
Den rymliga ateljén är öppen för alla barn och är en plats där fantasi möter olika material.
– Barnen ska få en möjlighet att skapa det som finns i deras huvuden. Det går även att konstruera olika saker och det är grunden i exempelvis matematik, säger Annelie Jaensson.
Den kreativa innemiljön kompletteras av en ny skolgård med nya gräsmattor, klätterväggar, lekställningar samt vägar och vägskyltar.
– Gårdarna är skapade för pedagogisk verksamhet, bokstäver och siffror till de yngre och mer trafikförberedande för de äldre, säger Susanne Frykholm.