Snabb lösning krävs för förskola

Flera förskolor i Östhammars kommun anses vara i dåligt skick. Mest angeläget i närtid anses situationen på förskolan Myran i Alunda.

Myrans förskola i Alunda.

Myrans förskola i Alunda.

Foto: Eva Nevelius (arkiv)

Förskola2018-10-25 17:00

Tekniska förvaltningen har i höst inlett ett arbete med att undersöka skicket på samtliga kommunala byggnader och verksamhetslokaler (se fakta). Mest bråttom med åtgärder anses det vara på förskolan Myran i Alunda. Fukt i de träskyddsimpregnerade syllarna släpper ifrån sig kloranisoler – ämnen som luktar mögel och orsakar dålig luftkvalitet. I sig ska ämnena enligt forskare inte vara farliga för hälsan, däremot anses kloranisoler vara ett komfortproblem som bör åtgärdas.

Förskolans ventilation är enligt undersökningen också undermålig och nu planerar barn- och utbildningsförvaltningen att tillfälligt flytta verksamheten på Myran till andra lokaler i Alunda. Det handlar om drygt 60 barn på fyra avdelningar.

– På Alma som är tillbyggd skulle vi kunna få plats med två avdelningar och på Furustugan en avdelning, säger barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén och tillägger att förskolecheferna jobbar hårt för att lösa lokalfrågan.

Att åtgärda problemen på Myrans förskola beräknas kosta omkring 12,5 miljoner kronor.

– Vi som är hyresgäster är inte nöjda med inomhusmiljön och har framfört vår kritik tidigare. Bland annat handlar det om luften och värmen, det har varit väldigt växlande, säger en i förskolepersonalen på Myran som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Hammarskolan i Gimo har än större ekonomiska behov. Enligt tekniska förvaltningen har pågående mögelskador konstaterats i samtliga byggnader och kostnaderna för att åtgärda problemen – omkring 85-90 miljoner kronor – anses så höga att rivning och nybyggnation bör övervägas som ett alternativ. Problemet med mikrobiell påväxt främst på skolans stomme och syllar anses dock inte vara akut.

– Man har inte hittat några sporer i inomhusluften och genom övertryck kan man hindra att det kommer in. Men byggnaden mår inte bra, säger Lisbeth Bodén.

Innan något beslut tas om renovering eller rivning av Hammarskolan måste man invänta genomlysningen av samtliga skollokaler i Gimo, säger Lisbeth Bodén som är bekymrad över kommunens ekonomi.

– Vi vet inte hur ser ut för alla byggnader ännu. Om inte Vallonskolan och tidigare Vreta heller mår bra känns det som att vi snart uppe i samma summa som att bygga en ny skola. Men vilket årtionde vet jag inte.

Kostsamt underhåll

Tekniska förvaltningen har hittills undersökt tio byggnader, varav nio skolbyggnader. Åtgärder på fyra av fem undersökta förskolor beräknas kosta omkring 45 miljoner kronor och behöver göras inom 15 år. Underhåll på delar av Vallonskolan som undersökts kostar 28 miljoner kronor och på Ekeby skola handlar det om 15 miljoner kronor. Nödvändiga åtgärder på Gräsö skola bedöms kosta sex miljoner kronor och motsvarande på Snesslinge skola fyra miljoner kronor.

En långsiktig plan om vilka byggnader som ska vara kvar eller rivas och ersättas ska tas fram när inventeringen är helt genomförd, enligt gatu- och fastighetschef Lasse Karlsson vid Östhammars kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!