Privata förskolor lämnar kommunens kö

Flera privata förskolor har nu ansökt om att få anordna egna köer i stället för att vara med i kommunens system.

Jonas Segersam (KD) vill ha ett system som passar de fristående förskolorna bättre. Helena Hedman Skoglund (L) anser att utgångspunkten måste vara föräldrarnas behov.

Jonas Segersam (KD) vill ha ett system som passar de fristående förskolorna bättre. Helena Hedman Skoglund (L) anser att utgångspunkten måste vara föräldrarnas behov.

Foto:

Förskola2019-03-27 07:00

En av de privata förskolor som nu vill organisera en egen kö är Liten Lär, som fick avslag på en ansökan om undantag från kommunens antagningsregler som prioriterar närhet.

– Vår förskola är inriktad på en pedagogik med åldershomogena grupper. Då blir det svårt att ta emot äldre barn om vi har platser lediga i ett-årsgruppen, säger Eva Göransson, skolchef och rektor på Liten Lär.

I den egna kön kommer man att anta eleverna efter syskonförtur och kötid.

– Fördelen är då att vi kan ta in barn till föräldrar som aktivt sökt sig till oss, inte bara de som råkar bo närmast förskolan.

Det låter som om det är bättre för er att ha en egen kö. Vad är problemet?

– Det blir mer administration för oss att sköta det själva. Men jag tror att det kommer att bli jättebra. Det är det näst bästa som vi kan få, säger Eva Göransson.

Jonas Segersam (KD) är kritisk.

– Det är olyckligt när kommunen inte kan serva alla förskolor i kommunen. Från vår sida säger vi att det är bättre att riva upp systemet och återgå till det som gällde tidigare, säger han.

Helena Hedman Skoglund (L) säger att utbildningsnämndens uppgift är att balansera antagningssystemet så att det blir så bra som möjligt för både privata och kommunala förskolor.

– Jag vill att vi ska vara så företagarvänliga som möjligt.

Är antagningssystemet i första hand till för vårdnadshavarna eller för förskolorna?

– Utgångspunkten måste vara föräldrarnas behov när man bygger systemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!