Kommunens uppdrag – få fler barn i förskolan

Forskning visar att förskolan är viktig för barns språkutveckling. Uppsala kommun arbetar nu för att fler barn med utländsk bakgrund ska gå i förskola.

Josephine Eld och Anita Gustafsson arbetar på uppdrag av kommunen för att få fler föräldrar med utländsk bakgrund att sätta sina barn i förskola.

Josephine Eld och Anita Gustafsson arbetar på uppdrag av kommunen för att få fler föräldrar med utländsk bakgrund att sätta sina barn i förskola.

Foto: Oscar Lindström

Förskola2022-06-26 12:00

– Språket är nyckeln till världen, konstaterar en förbipasserande äldre herre utanför Lidl i Gränby.

Anita Gustafsson och Josephine Eld arbetar på uppdrag av kommunen som ambassadörer för förskolornas verksamhet. Den här dagen står de i Gränby och informerar föräldrar om förskolan och dess många fördelar för barns utveckling.

– Vi försöker nå ut till alla föräldrar med lättbegriplig information, säger Josephine Eld.

Målgruppen är framför allt föräldrar med utländsk bakgrund som ännu inte satt sina barn i förskola. Här finns broschyrer på nio språk med information om hur man går till väga för att söka förskoleplats. 

– Det är uppskattat av föräldrarna att de kan få information på sitt modersmål, säger Anita Gustafsson.

En utredning som regeringen publicerade 2020 visar att det svenska språket kan stärkas hos barn som går i förskola. Anita och Josephine menar att språkutvecklingen som barnen får på förskolan blir en viktig grund för att senare ha lättare för att lyckas i skolan.

– Det gäller att skapa de bästa förutsättningarna från och med dag ett, säger Josephine Eld.

Anita och Josephine vittnar om flertalet föräldrar som inte talar svenska och därmed hamnar i ett utanförskap, vilket sedan smittar av sig på barnen. Många föräldrar saknar kunskap om förskolan som verksamhet och vet inte hur man ansöker. 

– Skolan är ju självklar för alla, men jag tror att många kanske inte tänker att förskolan är lika viktig i och med att den inte är obligatorisk, säger Anita Gustafsson.

Innan förskolan kan den öppna förskolan vara ett första steg för föräldrar som känner sig osäkra. På den öppna förskolan kan föräldrar vara med sina barn, träffa andra föräldrar och ta del av aktiviteter som påminner om förskolans verksamhet.

– Det är ett bra sätt för föräldrar att träffa andra och att skapa ett socialt nätverk på, säger Anita Gustafsson.

Anita och Josephine arbetar inom förskolan och jobbar med det här uppdraget på 50 procent. Under veckorna besöker de Gottsunda, Gränby, Sävja och Stenhagen och pratar med målgruppen. Utöver det samverkar de med regionen, förvaltningar och företag för att sprida information och skapa samarbeten. Barnavårdscentralen är en särskilt värdefull samarbetspartner. 

– BVC skapar tidigt ett förtroende med nya föräldrar. Så via personalen får föräldrar tillgång till information om förskolan, säger Josephine Eld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!