Ingen lösning i sikte på förskolekrisen

Bristen på förskoleplatser är fortsatt stor. Nu skickar kommunen ut ett brev till föräldrar som sökt plats under våren med information om att det förmodligen inte går att lösa.

Foto:

Förskola2017-01-27 17:45

– Vi fick det här brevet i fredags. Det här slår hårt mot familjerna och de måste lösa det här, säger Robin Kronvall, som nu är föräldraledig med sonen August.

Familjen har sökt förskoleplats till i mars i år. Han säger att föräldradagarna är på väg att ta slut och han vet inte hur de ska lösa det.

– Vi jobbar ju båda två. Vi måste få ett besked om hur vi ska göra, säger han.

I brevet som antagningsenheten skickat ut står det att det eventuellt inte kommer att finnas plats för alla som ansökt för att barnen ska börja förskolan under våren, och att man nu arbetar med att göra plats för fler barn. "Vi hoppas hitta förskoleplats till alla barn, men vill ändå informera om situationen", står det i brevet.

Gabriella Lange (M), ledamot i utbildningsnämnden är kritisk mot hur majoriteten hanterat bristen på förskoleplatser.

– Vi ser i utfallet att styrningen inte fungerat tillfredsställande. Samordningen måste bli bättre i nya områden som byggs. Majoriteten borde ha haft större samverkan mellan förvaltningarna, säger hon.

Gabriella Lange är också kritisk till den information som förmedlats i utbildningsnämnden.

– Vi fick svaret att det var löst i december genom att man skaffat fram 200 nya platser. Nu visade det sig att det inte alls var löst utan att bristen kommer att öka under våren, säger Gabriella Lange.

Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden, säger att den största orsaken till problemen är att Jarlaparkens förskola i Svartbäcken är försenad.

– Jag har gett tjänstemännen i uppdrag att se över alla möjligheter att ta lokaler i anspråk. Även de fristående förskolorna och familjedaghemmen ska se över om de kan ta emot fler barn. Vi har också gett uppdraget att se över budgeten och undersöka om vi kan ha en överkapacitet på hösten. Det diffar med 900 barn mellan höst och vår. Och det är svårt att balansera, säger hon.

Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för plan- och byggfrågor, säger kommunen nu blivit en tuffare förhandlare och kräver att mark avsätts för skolor och förskolor vid exploatering.

– Men vi lever även med gamla synder som är svåra att jobba i kapp. När Industristaden planerades trodde man att det inte skulle behövas förskolor och skolor. Och det visade sig vara fel, säger han.

Ströst är bristen på förskoleplatser i centrala staden där det är svårt att hitta mark att bygga förskolor på. Men ett allmänt problem är också att det börjar vara svårt att rekrytera pedagogisk personal, även om man lyckas skaka fram nya förskolelokaler.

Förskolekrisen förvärras under våren

Enligt prognosen kommer det att fattas 432 platser i förskolan i Uppsala tätort fram till juni 2017. Under juni väntas underskottet öka med ytterligare 60 platser.

Störst är bristen på förskoleplatser i centrala staden, Fålhagen och Luthagen, där det är svårt att hitta mark för förskolor.

Även i Gränby, Nyby och Lindbacken är det stor brist på förskoleplatser, medan det finns ett överskott i ytterområden som Skuttunge, Jumkil och Vattholma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!