Den 1 augusti infördes relativ närhet vid antagningen till förskolorna i Uppsala efter syskonförtur. Systemet med relativ närhet fungerar på ett liknande sätt som antagningen till grundskolan, där avståndet till den sökta skolan förskolan jämförs med avståndet till den närmaste eller näst närmaste förskolan.
En utvärdering av det nya antagningssystemet visar dock på flera problem. Inte vid något tillfälle har över hälften av barnen erbjudits plats på något av föräldrarnas nio högst prioriterade val. Flera föräldrar reagerar mot att barnen, trots att de aktivt valt bort det, placerats på religiösa förskolor, eller andra förskolor med särskild inriktning.
Vid antagningen till förskolan uppstår dessutom samma problem med den relativa närheten som vid antagningen till skolorna. Utbildningsförvaltningen tar inte någon hänsyn till om barnen kan erbjudas plats eller inte på den förskola som pekas ut som alternativförskola. Det här blir ett ännu större problem än vid antagningen till skolorna. Förskoleantagningen pågår hela året och det är många förskolor som inte tar in några barn alls, utom i augusti när det frigörs platser.
– Det är riktigt att det är ett problem. Systemet är oerhört komplicerat och vi måste analysera det ur olika perspektiv. Det viktigaste är att bygga fler förskolor i områden där det är svårt att få en plats. Den relativa närheten kickar bara in om det är konkurrens om platserna, säger Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.
UNT-TV: UNT förklarar problemet med relativ närhet
De barn som bor nära en förskola med särskild inriktning, till exempel en religiös förskola eller en förskola med en särskild pedagogisk inriktning som ur och skur, waldorf eller montessori, får dessutom svårare att komma in på alla sina valda förskolor om de aktivt väljer bort den närmaste förskolan.
– Det finns absolut bekymmer med det här systemet och jag är inte helt tillfreds med hur det fungerar nu, säger Helena Hedman Skoglund.
I den utvärdering som har gjorts finns flera förslag på förändringar om bland annat längre uppsägningstid för föräldrar som vill byta förskola och att förkorta handläggningstiden för att ge förskolorna bättre planeringsförutsättningar.
Olle Romlin (C) är kritisk.
– De här förslagen ser inte till vårdnadshavarnas bästa utan till byråkraternas och utbildningsförvaltningens bästa, säger han.
På onsdagens möte i utbildningsnämnden kommer antagningssystemet till förskolorna att diskuteras. Helena Hedman Skoglund säger att hon där kommer att ge förvaltningen i uppdrag att göra en ordentlig analys av förslagen i utvärderingen, men också att ge uppdrag att analysera fler förändringar, bland annat hur förskolor med särskilda inriktningar ska hanteras och om förskolor som inte har några lediga platser alls ska vara med som jämförelseförskola.
Bakgrunden till att urvalssystemet ändrades var dels att man ville ha mer enhetliga regler och få ett mer transparent system för placeringen vid förskolan, dels att förskoleplaceringarna bättre ska stämma överens med skollagen, som säger att barnen ska erbjudas en förskoleplats så nära hemmet som möjligt.
Så särskilt transparent blir dock inte antagningen. Till skillnad från i grundskolan lämnar inte kommunen ut uppgifter om varken namn eller adress på de barn som erbjudits plats. Det blir därmed i praktiken omöjligt för den förälder som är missnöjd med platserbjudandet att avgöra om placeringen skett på riktiga grunder.