Just nu planeras två nya förskolor i Uppsala med utegård på taket. Men än finns inga bra exempel på förskolegårdar på bjälklag, enligt de forskare som UNT talat med.
– Om vi skulle bygga fantasifulla miljöer som när Mary Poppins dansar på taken vore det en annan sak, men jag har aldrig sett någon sådan förskolemiljö i stadsbilden, säger Fredrika Mårtensson, universitetslektor i miljöpsykologi på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp.
En bit från hennes jobb, i Malmö – Sveriges tredje största stad, finns redan flera förskolor med takgårdar. Men att bygga utegårdar som fyller små barns behov av skugga, variation i terräng, klättringsbara träd och vidsträckta landskap är svårt på takkonstruktioner.
Fredrika Mårtensson forskar om barns utemiljö och har tagit fram ett miljövärderingsinstrument för att mäta vad som krävs för att förskolegården ska vara en hälsosam miljö för barnen.
– Det behövs en rejält stor yta, som är varierad med mycket natur som träd, buskar och kuperad terräng, säger hon och fortsätter:
– Flera studentarbeten har undersökt förskolor på tak och visat att de minskar barnens rörelsefrihet. Barn behöver få springa så fort man kan och verkligen ta ut svängarna i rörelsen.
Men det ser ut som om barnens aktivitetsnivå minskar på taken, enligt Fredrika Mårtensson.
Hennes forskning visar ett samband mellan barns utemiljö och hälsofaktorer som barns sömnkvalitet och koncentrationsförmåga. Störst är effekten för barn i socioekonomiskt utsatta områden.
– Naturen ser ut att fungera som en buffert för hälsan på ställen där folk har mycket stress i grunden.
Kollegan Susan Paget, universitetslektor inom landskapsarkitektur på SLU i Uppsala, tycker att många av dagens förskolegårdar i Uppsala är för små och har för mycket stängsel.
– Det är så mycket staket så barnen hinner aldrig få upp andningen. Det påverkar deras hälsotillstånd, menar hon.
Att på grund av tomtbrist flytta upp barnens gårdar på taken tycker hon är en dålig idé.
– Högt upp på ett tak känner du dig avskuren från världen omkring dig. Varför får inte barnen synas i stadsmiljön? Det är över huvudtaget problematisk med takträdgårdar.
Att till exempel odla stora träd, som ger barnen skugga, är svårt på bjälklag.
– Det blir en dyr anläggning. Det är bra att vi utnyttjar taken för till exempel solenergi, men det är absurt att barnen ska vara däruppe och leka bakom jättestora stängsel och titta ut över världen nedanför.