Utsläpp kan skada fisknjurar

Ett vanligt smärtlindrande läkemedel kan skada fiskars njurar redan i de ytterst låga halter som kan finnas i vattnet i närheten av reningsverk.

Forskning2017-07-11 11:00

Det visar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå universitet och Göteborgs universitet i en studie av det smärtlindrande läkemedlet diklofenaks effekter på den mycket vanliga fisken storspigg. Diklofenak ingår i flera receptfria mediciner, varav Voltaren är den mest kända.

– Resultaten av våra laboratorieexperiment bör ses som en varningsklocka, i synnerhet som fisk i naturen utsätts även för rester av andra läkemedel än diklofenak, säger Johanna Näslund, doktorand vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU i Uppsala.

I studien fick storspiggar under upp till fyra veckor leva i akvarier med eller utan tillsats av diklofenak i vattnet.

Fyra olika halter av diklofenak testades. Den lägsta, 4,6 miljondels gram per liter vatten, ligger ungefär i nivå med de halter som har mätts upp i vattnet från reningsverk.

Som väntat hade de högsta testade halterna av diklofenak – 82 och 271 miljondels gram per liter vatten – de mest påtagligt negativa effekterna för storspiggarna, med sårbildning kring käkarna och dödlighet. Men även lägre halter hade effekter.

Hos fiskar fungerar njurarna inte bara som ett reningsverk för blodet utan är också, till skillnad från hos däggdjur, ett blodbildande organ.

När forskarna efter de fyra veckornas slut undersökte storspiggarnas njurar fann de hos fiskarna som utsatts för diklofenak en onormalt ökad mängd av denna blodbildande vävnad, men inte hos fiskar som hade levt i vatten utan tillsats av diklofenak.

– Sådan onormal ökning av den blodbildande vävnaden sågs redan hos fiskarna som hade utsatts för de allra lägsta halterna av diklofenak. Ju högre halterna av diklofenak i vattnet hade varit, desto mer omfattande var förändringarna, säger Johanna Näslund.

I fortsatta studier hoppas forskarna närmare kunna kartlägga vilka effekter andra smärtlindrande läkemedel har på fisk och hur fiskarna påverkas av blandningen av läkemedel som man hittar i renat avloppsvatten.

– Renat avloppsvatten innehåller flera läkemedel som fungerar på ungefär samma sätt som diklofenak, till exempel naproxen, ketoprofen och ibuprofen. När fiskarna utsätts för dessa samtidigt är det möjligt att effekten blir större än för varje läkemedel var för sig, säger Johanna Näslund.

Vad kan man göra för att komma tillrätta med det växande problemet med läkemedelsrester i naturen?

– Effektivare rening av avloppsvatten är en möjlighet. Med till exempel ozonrening av vatten kan man få bort såväl läkemedel som en mängd andra miljöfarliga kemikalier, säger Johanna Näslund.

Studien är publicerad i vetenskapstidskriften Aquatic Toxicology.

Läkemedel läcker ut i naturen

Rester av en rad läkemedel har påträffats i vattnet vid reningsverk, till exempel syntetiska hormoner från p-piller, ångestdämpande bensodiazepiner, diklofenak och andra så kall-ade NSAID-läkemedel, och SSRI-läkemedel för behandling av depression.

Flera experimentella studier har visat att redan ytterst låga halter av vissa läkemedel kan ha negativa effekter på vattenlevande djur. En sådan mycket uppmärksammad studie visade att bensodiazepiner i halter motsvarande dem som uppmätts nära reningsverket i Fyrisån gjorde abborrar aggressivare, mindre sociala och glupskare än normalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om