Riksväg 70 går som ett svart streck genom de vårsådda fälten norr om Enköping. Ungefär samtidigt som silon i Fjärdhundra börjar torna upp sig meddelar skyltar att det är dags att svänga av till Forsby kvarn kafé. Fem minuter senare knackar jag på kvarndörren, men ingen öppnar. Ibba Andersson är upptagen med att skura köksgolvet. Staffan Larson har precis gravat en laxsida. Paret förbereder sig för sin åttonde säsong av mat och musik i Forsby kvarn, söder om Fjärdhundra.
– Vi har alltid tyckt om att umgås med våra vänner och gillar att laga mat, säger Staffan Larson.
– Ja, vi har bara översatt vårt privata liv till det här kaféet, förklarar Ibba Andersson och får år av hårt arbete att låta enkelt.
LÄS MER: Föreningen Forsby kvarn får kulturstöd
Vi har satt oss vid bardisken och Jenny Lundgren från Hagby gård, två mil från andra sidan riksväg 70, har anslutit. Hon har känt kvarnparet redan innan de öppnade kaféet.
– Jag minns vår första konsert här i kvarnen. Då serverade vi kycklingklubbor från Jennys gård, säger Ibba Andersson.
– Ja, det var startskottet för vårt samarbete, ler Jenny Lundgren.
På menyn finns bland annat en terrin gjord på tupparnas lever. Det finns också en club sandwich med bröstfilé från Hagby fågelfarm.
– Jag använder bara de bästa råvarorna från min närhet, säger Staffan Larson och nämner namnen på några andra producenter från Enköpingstrakten, vars produkter är stommen i kaféets meny:
Fisk från Mona och Ivan Loberg, Svanviken, söder om Enköping. Charkuterier gjorda på Linderödsgrisar från Kristofer Franzén, Biskopskulla, Örsundsbro. Ekologiska grönsaker från Per Johansson, Mälby gård, några kilometer från Forsby kvarn. Viltkött från Refvelsta gods, Altuna, Fjärdhundra.
– I Enköping går det verkligen att hitta alla råvaror man kan behöva för att driva en restaurang av hög klass. Hela matkassen finns här. Det är rätt så unikt, säger Jenny Lundgren, som menar att den största förtjänsten med lokal mat är att den blir personlig.
Eftersom de känner varandra väl vet Jenny Lundgren att Staffan och Ibba kan berätta för sina kunder om hur hennes kycklingar har fötts upp.
– Det blir bättre för kunderna på det sättet, mer genuint, säger hon.
– För mig är lokal mat samma sak som småskaligt producerad mat eftersom jag tror kvalitén blir bättre då än i stordrift, säger Ibba Andersson eftertänksamt.
Vi har precis fått smaka på några av hennes goda bakverk, medan Staffan Larson börjat slamra i köket, några trappsteg ned från kafédelen. Han lägger upp terrinen på en salladsbädd när vi andra ansluter.
Även om de flesta råvarorna på menyn kommer från Enköpingstrakten finns det importerade produkter som ständigt återkommer i Staffan Larsons matlagning. Till exempel sardeller från östra Frankrike, en viktig del av majonnäsen till den gravade laxen.
Eller den röda Espelettepepparn som Jenny Lundgren försiktigt stoppar ett korn av i munnen innan hon sätter sig utomhus i majvärmen, som nyss återvänt.
Örsundaåns brus och häggens doft bildar harmonisk ljud- och luktkuliss till provsmakningen av leverterrinen. Jenny Lundgren är mycket nöjd med Staffan Larsons tillagning.
– Det handlar om så mycket mer än bara entreprenörskap och lokala affärsöverenskommelser. Det här är kvalitet, säger Jenny Lundgren och tar en tugga till.