Uppsala kommun rasar för tredje året i rad i rankingen och återfinns nu på plats 213 av 290.
– Det har varit några år med en negativ trend. Det är otroligt viktigt att vända den. Nu har man gjort ett gediget jobb och tagit fram ett näringslivsprotokoll med tydliga mål och börjat jobba i arbetsgrupper. Det är centralt att man kommer framåt och att företagarna upplever en förändring, säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv, till Uppgång.
Hon menar att det absolut viktigaste är ett väl cementerat samarbete:
– Det går inte att fuska med det. Både politiker och tjänstemän och företagare måste vara med på tåget och vara överens vart man ska. Alla måste vara beredda att jobba hårt, fokuserat och långsiktigt. En enskild företagare kan inte gå omkring och fundera på vad ett eventuellt maktskifte kan innebära. Det här måste vara ett långsiktigt arbete över politikens gränser – en överenskommelse som är hållbar.
Marlene Burwick (S), kommunalråd med ansvar för näringsliv och sysselsättning, menar att Uppsala växer kraftigt.
– Det är förstås tråkigt för oss på kommunen när Svenskt näringsliv ger oss dåligt betyg, men det viktigaste är att Uppsalas näringsliv mår bra, kan växa och vara lönsamma. Nyföretagandet i Uppsala är högt och sett till antalet anställda växer Uppsalas företag ovanligt mycket.
Kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M) uttrycker sin oro över de mörka siffrorna i ett pressmeddelande.
– Det är djupt oroväckande att företagsklimatet under de rödgrönas styre rasar i Uppsala kommun. Grunden till att den gemensamma välfärden kan finansieras är att fler kommer i arbete och det är i företagen arbetena skapas. Ett gott företagsklimat är därför av yttersta vikt om vi ska ha en god välfärd.
Mohamad Hassan (L) pekar på bristande långsiktighet och tydliga spelregler.
– Det kan handla om upphandlingar som avbryts, attityden att vi i kommunen har de bästa lösningarna och inte behöver externa partners och det kan handla om alla byggen i stan som gjort det svårt för handlare att behålla sina intäkter.
Marlene Burwick menar att problemet är känt.
– Paradoxalt nog tror jag att en orsak till resultatet är att Uppsala har en så kraftig tillväxt just nu. Jag tror att många företag som redan finns etablerade i Uppsala upplever störningar i sin vardag med byggarbetsplatser, lite svårare att komma fram med bil i centrum, svårare att hitta lediga lokaler och hitta personal. Det här är problem som vi känner väl till och som vi arbetar aktivt med att åtgärda.
Flera andra som velat kommentera rankingen och den nedåtgående trenden är inne på att samarbetet näringsliv–kommun måste bli bättre. I Svenskt Näringslivs rankingunderlag framgår att de kategorier där kommunen får sämst betyg gäller "Tjänstemäns attityder" och "Politikers attityder".
– Det som framförallt behövs för att vända trenden är etableringen av en servicekultur i kommunorganisationen. Många företagare jag pratar med berättar att de upplever att kommunens tjänstemän och politiker är omedgörliga och ser företagare som irritationsmoment, säger kommunalråd Stefan Hanna (C) i ett pressmeddelande.
Göran Brocknäs, regionchef på Handelskammaren i Uppsala län, är inne på samma linje:
– Det är tydligt att Uppsala behöver ett långsiktigt och bättre samarbete, att man förstår företagarnas villkor, säger han.
För Knivsta, Enköping och Tierp ser det bättre ut. Knivsta är med sin placering (47) bäst i länet, en klättring med inte mindre än 43 platser. Älvkarleby tumlar nedåt på listan, hela 95 placeringar tappar man och hamnar på 246:e plats. Östhammar tar jumboplatsen (256).
Svenskt Näringsliv sammanställer sedan 2001 den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.