Synskadade kräver att otillgänglighet blir olagligt

Synskadade i Uppsala län kräver i ett uttalande att bristande tillgänglighet ska klassas som olaglig diskriminering. Dessutom kräver de att alla talböcker på läns- och stadsbiblioteket märks på storstil och punktskrift.

Föreningsliv2009-04-22 13:11
Uttalandena antogs på Synskadades riksförbund (SRF) Uppsala läns årsmöte den 18 april. Det första uttalandet riktar sig särskilt till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och till riksdagsledamöterna från Uppsala län.

SRF Uppsala län tycker att det är märkligt att bristande tillgänglighet inte klassas som diskriminering i den nya diskrimineringslagen som började gälla vid årsskiftet. I Norge infördes en ny diskrimineringslag samtidigt som i Sverige och i den tas otillgänglighet upp som en form av diskriminering, påpekar förbundet i uttalandet. De vill att bristande tillgänglighet ska bli olagligt och leda till rätt till skadestånd för den som drabbas.

I det andra uttalandet vänder sig SRF Uppsala län till biblioteken i länet och kräver att alla böcker ska märkas på punktskrift och storstil. Förbundet pekar på att det blivit vanligt att läns- och kommunbibliotek själva bränner skivor med talböcker och att de då inte märks upp. Det ställer till problem för synskadade som ofta har många talböcker, taltidningar och skivor med musik liggande hemma och får svårt att hålla i sär de olika skivorna.
SRF Uppsala föreslår att de kommunala biblioteken ska få hjälp av länsbiblioteket med att märka böckerna på storstil och punktskrift.

På årsmötet valdes Solweig Lundkvist om till distriktets ordförande för ett år framåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!