Stort telemarksläger 20 år

Sedan starten 1989 har cirka 200 entusiaster årligen samlats i Fjätervålen för en helg som handlat om skidåkning med lös häl och knäböj.

Olivia Langhamer från Uppsala med kompisarna Christian Genne och Gustaf Nilsson-Kotte tjuvtränar lite på knäböj.

Olivia Langhamer från Uppsala med kompisarna Christian Genne och Gustaf Nilsson-Kotte tjuvtränar lite på knäböj.

Foto: Privat

Föreningsliv2009-01-26 14:50
Den så kallade telemarkstekniken är det ursprungliga sättet att ta sig nerför branta fjällsidor med längdskidor på fötterna. En teknik som naturligtvis utövades till fulländning i norska Telemark, med sina branta och snörika fjäll.
I dag är telemark en variant av utförsåkning som lockar många skidåkare. Förutom att det, enligt källa, är ett mer krävande och roligare sätt att ta sig ner för pisten är man inte begränsad till liftar och preparerade pister, utan har också möjlighet att göra turer upp på orörda fjäll och kunna njuta av det ultimata utförsåket ner igen.

I helgen (22-24 januari) firades i år det 20:e telemarkslägret i Fjätervålen. 220 personer deltog, men intresset var så stort att några som var sent ute faktiskt inte fick plats.
Fram till för bara några år sedan var det här en helg som i alla fall utseendemässigt skilde sig markant från resten av säsongen i Fjätervålens alpina backar. Det var läderkängor och lusekoftor som dominerade starkt, men med åren har utrustning och mode inom telemark och alpint alltmer närmat sig varandra.
Men tekniken att ta sig nerför backen är förstås fortfarande olika. I tävling måste till exempel telemarksåkaren ha en fot före den andra förbi porten, annars blir det tidstillägg, det är också hopp inlagda i banan.

Jubileumshelgen innehöll både traditionsenliga inslag och även en del överraskningar. Arrangörer var Tommy Bolic och Lars Arnemo. Det traditionella är förstås att landslagsåkare och andra duktiga instruktörer lär ut åkteknik i små grupper, bara cirka 6-7 deltagare per instruktör, och att det är skidåkningen som står i fokus under tre intensiva dygn.
- Det här är en rolig helg, säger Olivia Langhamer från Uppsala som ska vara med på sitt andra telemarksläger. Olivia Langhamer med kompisarna Gustaf och Christian från Göteborg passade på att åka redan på torsdagen innan lägret startade.

- Det är så kul med telemark, en snyggare åkstil, fortsätter Olivia Langhamer. Jag åkte mycket slalom tidigare, men nu är det telemark som gäller. På lägret när man åker i en grupp med instruktör, provar man på nya grejer som man annars inte skulle göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!