Kvinnors historia i Uppsala fyller tio år
Det startade med en träff på stadsbiblioteket 1999. Nu fyller föreningen Kvinnors historia i Uppsala tio år.
Föreningen är öppen för alla och vill stimulera, initiera och stödja forskning i kvinnors historia i kommuner, i skolor, på universitet och inom folkbildningens organisationer.
Hittills har föreningen bland annat arrangerat studiebesök, författarföreläsningar, kulturvandringar och seminarier kring kvinnoforskning. Våren 2002 gjordes vandringsutställningen "När kvinnorna fick rösträtt" som väckte stort intresse och visades på ett tiotal bibliotek ute i landet.
Projektet om gömda och glömda Uppsalakvinnor resulterade hösten 2007 i boken Uppsalakvinnor, där de flesta av bokens artiklar har skrivits av föreningens medlemmar. Flera av författarna medverkade under 2008 i olika arrangemang där de livfullt och engagerande berättat om "sina kvinnor". Boken inspirerade också till en föreläsningsserie på temat Uppsalakvinnor på Senioruniversitetet, som hade många deltagare. Föreläsare var sex av bokens författare. (Barbro Werkmäster, Cristina Wahlström, Gunilla Lindberg, Lena Köster, Inger Ärlemalm och Kerstin Wallin). Även föreningens utställning "Kvinns vi minns - Uppsalakvinnor" har anknytning till boken.
Ett samverkansprojekt med föreningen DEA i Stockholm resulterade år 2008 i utgivningen av "Kvinnoarvet", en beskrivning av kvinnomuséer i Sverige.
Föreningen Kvinnors historia i Uppsala har ca 50 medlemmar och firar 10-årsjubileumet söndagen den 29 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!