Ardennerklubb firade 30 år

Upplands Ardennerklubb firade häromdagen30-årsjubileum med middag och dans i Ultuna. Ardennerklubbens främsta mål är att främja ardenneraveln i Uppland och Västmanland.

Ryttaren på bilden är Börje Ringqvist, en av grundarna till klubben.

Ryttaren på bilden är Börje Ringqvist, en av grundarna till klubben.

Foto: Privat

Föreningsliv2008-11-26 11:11
Staten var huvudman för premieringsverksamheten från 1930 till sent 1970-tal. Premiering är avelsvärdering av husdjur. I Sverige premieras numera enbart hästar, flertalet raser med värdebokstäverna B, AB, A och slutligen ELIT för de bästa avelsdjuren
Någon gång under början av 1970-talet tillsattes en hästutredning för att hitta grunder att avveckla det då statliga stödet för hästverksamheten. I samma veva väckte uppfödarna i Uppland intresset hos Lantbruksnämnden i Uppland för att göra ett försök med en egen platspremiering. Denna första premiering hölls på Uggelbo i Vendel. Starten blev lyckad med 22 hästar varav hela 18 var av rasen ardenner.

1978 bildades så Upplands Ardennerklubb och samma år stod klubben som värd för Avelsföreningen Svenska Ardennerhästens årsstämma.
Lantbruksnämnden fortsatte att lägga premieringarna på Uggelbo och som mest visades ett 70-tal ardennerhästar på en och samma premiering. På den tiden hade värderingarna också en publik på 2000 personer!
Nu har trenden vänt och årets premiering i Enköping hade bara en person och en katt på läktaren. Anledningen är att det förr var gratis för hästägarna att delta, eftersom staten subventionerade värderingarna.
Upplands Ardennerklubbs mål är nu därför att arbeta för en fortsatt avel och ett fortsatt intresse för rasen. För att få upp intresset för rasen arrangerar klubben olika aktiviteter med ardennerhästen i fokus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!