Videon är inte längre tillgänglig
Majoritetspartierna S och C föreslår att fullmäktige beslutar att genomföra en rådgivande folkomröstning. Det står klart efter det senaste mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott (ks-au).
Frågan som partierna vill se lyder: Tycker du att Östhammars kommun ska tillåta ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark? Svarsalternativen är ”ja” respektive nej”. Exakt datum för när en folkomröstning kan genomföras vill majoriteten att fullmäktige beslutar i juni, om möjligt.
UNT frågade partierna vid en pressträff på torsdagen varför de anser att en rådgivande folkomröstning bör hållas.
– Vi har lyssnat in medborgarna och ser att det kan vara en viktig del i processen med en rådgivande folkomröstning. Det blir en del i helheten som vägs in inför fullmäktiges beslut, säger kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S).
– Jag vet att det finns en stark opinion som är positiv till ett slutförvar i Östhammars kommun, men det finns också de som har funderingar och invändningar. Det är viktigt att allas röster hörs, säger finanskommunalrådet Jacob Spangenberg (C).
Även vissa andra partier stöder planerna på en rådgivande folkomröstning, efter att mark- och miljödomstolen genomfört huvudförhandlingen och lämnat sitt yttrande till regeringen. Men det finns också flera politiker som inte vill se någon folkomröstning. Oppositionsrådet P-O Olsson (M) påpekar att den slutförvarsorganisation som finns i kommunen har i uppdrag att granska processens alla delar ur säkerhets- och miljöperspektiv.
– Östhammars kommun har under sex eller sju år arbetat utifrån att det inte ska vara någon folkomröstning, jag har väldigt svårt att förstå varför majoriteten har svängt de senaste dagarna och på vilket sätt en folkomröstning ska hjälpa fullmäktiges ledamöter i vetofrågan.
Är det inte värt att förankra en sådan här stor fråga hos medborgarna?
– En fråga till medborgarna hade varit berättigad att ställa i samband med att SKB ville inleda platsundersökning i Forsmark år 2002, och varit formulerad "vill du ha en ökad belastning av kärnteknisk verksamhet i Östhammars kommun?" Men då valde kommunledningen att vara positiv till ett slutförvar, förutsatt att myndigheterna stödjer det och att Östhammars kommun får igenom sina villkor.
Kommunens kostnader för en folkomröstning uppskattas preliminärt till cirka 600 000 kronor. Om mark- och miljödomstolens huvudförhandling genomförs i höst hoppas majoriteten i ks-au att en folkomröstning kan ske inom ett år.
– Vi ser en folkomröstning som en naturlig del av processen och hoppas att alla tar sitt ansvar och lägger sin röst, oavsett vad man tycker i frågan, säger Margareta Widén Berggren.