Klockan närmar sig 15.00 och på Ottarsborgs idrottsplan har många letat sig till skuggan. Överallt hörs toner av nyckelharpor, munspel, ståbas, dragspel och fioler. Nya besökare trillar in hela tiden och till slut hörs Eric Sahlströms dotter Sonia Sahlströms stämma från scenens mikrofon. Det är dags för det som många väntat på – allspelet. Sonia Sahlström sätter igång att spela på sin fiol, men mer än så behövs inte förrän flera besökare tar upp sina egna instrument och hakar på.
– Det här är så roligt, jag behöver bara börja spela, så spelar ni med! säger Sonia Sahlström mellan låtarna.
Det är Vendels hembygdsförening och Rex IK som arrangerar eventet som alltid hålls näst sista helgen i juli. Så har det varit sedan 1975. Hans Eklund är ordförande i Vendels hembygdsförening och tycker att det är bra att hålla traditionen vid liv.
– Det är viktigt för bygden och människorna här. Det är ju en fantastisk vacker miljö här också, säger Hans Eklund.
Dagen började klockan 13.00 i Vendels kyrka med en folkmusikkonsert som fyllde hela lokalen. Sedan fortsatte det roliga i Ottarsborg. Några som hade tagit sig långväga ifrån var Carol Turner från England, Gabi Dreher från Tyskland och Pat Goodacre från Skottland. Carol Turner och Gabi Dreher började spela nyckelharpa 2006 och läser nu en kurs vid Eric Sahlströms institutet. Carol Turner ska under kvällen uppträda på scenen.
– Jag gillar att vara här, men jag saknar ölen i år, de hade det förra året, säger Carol Turner och skrattar.
Pat Goodacre spelar inget instrument, men är däremot danslärare i dansstilen polska. Hon tycker att Ottarsborg är en liten och vacker plats.
– Det är verkligen trevligt, underbart. Och jag har inte stött på några mygg, det var jag orolig för, säger Pat Goodacre.
Sonia Sahlström med familj uppträdde också på scenen till mångas förtjusning. Innan familjen intog scenen skulle stipendiet till Sture Sahlströms minne på 2000 kronor delas ut. I år gick det till Hedvig Lindkvist och Frida Ekstav som båda spelar nyckelharpa och är elever till Sonia Sahlström. Hans Eklund tycker att det är roligt att även unga har intresse för spelmansmusik.
– Vi har ju Eric Sahlströms institutet här i Tobo och det drar ungdomar från hela världen. Japan, USA, Europa och andra länder, det är jätteroligt, säger Hans Eklund.
I skuggan vid hamburgerståndet sitter Margoth Helgesson och väntar på fika. Hon och hennes man kommer hit för att lyssna på musiken och dansa.
– Det har varit jättebra, lite varmt men man får söka sig till skuggan. Det bästa har ju redan varit nu, allspelet, men det är alltid gott med en fika också, säger Margoth Helgesson.
Rättelse: I en tidigare version av texten benämndes det stipendium som delades ut felaktigt för Eric Sahlström-stipendiet. Det korrekta är att stipendiet delas ut till Sture Sahlströms minne. UNT beklagar felet.