Han har en doktorsgrad i tillämpad elektronik, har jobbat på ett internationellt kärnforskningscentrum i Schweiz, varit produktchef på Ericson och skrivit en mattebok för högstadiet.
Men det är inte därför som Staffan är känd – till och med mycket känd – i en del kretsar. Inte heller för åren som vice ordförande i Håbos kommunfullmäktige. Inte ens för tiden som bas för svenska Maseratiklubben.
– Sedan tiden i Cern är bilar ändå en viktig del av mitt liv. Blev rätt många hundra mils pendlande till och från alplandet.
Garaget till villan på Harvägen i Bålsta är ockuperad av en Maserati Karif årsmodell 1989. En BMW 2000 ”för vardagsbruk” trängs med en mer exklusiv Jaguar XKR på garageuppfarten.
– Kort sagt, jag gillar teknik. Så varför inte i form av bilar som man kan ha en del nytta av, kombinerat med själva nöjet?
Att lyxbilarna också kan ses som miljöhot, tycks inte bekymra Staffan Wohrne – tvärtom, hans kändisskap är faktiskt som klimatförnekare, dessutom en mycket enveten sådan.
I sina riksspridda debattartiklar påstår Wohrne, med sin vetenskapliga doktorsgrad, helt frankt att civilisationens utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser knappt ens nämnbart kan påverka jordens klimat:
– Det vi människor orsakar i den vägen höjer bara jordens lufttemperatur med en enda tiondels grad. På 200 år.
Hur kan du påstå något sådant efter en sommar med extrem torka, skogsbränder och åskväder värre än på åtminstone hundra år?
– Innan människorna la sig i skötte naturen det här själv. Det var periodvis lika torrt förr i tiden. Blev blixtnedslag och sedan brann det.
Du menar att vi måste vänja oss vid extrem väderlek?
– Alldeles självklart, eftersom vi pratar om den naturliga gången. Däremot är vår beredskap vid skogsbränder helt enkelt urusel, sänkt så långt i ren aningslöshet att snart sagt hela Europa måste komma till rika Sveriges hjälp.
Staffan Wohrne skriver alltså debattartiklar och insändare. Tiotals, nej fler än hundra på bara några få år. Flertalet handlar om klimathotet, eller snarare om motsatsen – att vi människor knappt ens i ringa grad kan påverka en ändå konstaterad uppvärmning av jordklotet.
Du får ofta på nöten av andra skribenter. Du beskylls för att ha selektivt minne, att du är fanatisk, att du förnekar självklarheter som inte passar din argumentation. Blir du inte ledsen över den sortens kritik?
– Jag anser att jag jobbar med vetenskapliga fakta, och inget annat. Molekylfysik går inte att snacka bort. Så jag försöker att inte ta kritiken personligt. Lyckas inte alltid, men att sluta debattera i klimatfrågan? Nej aldrig. Varför skulle jag det, jag som har rätt?
Ger sig gör Wohrne dock inom ett annat område; nämligen politiken, och det strax efter 75-årsdagen:
– Just nu är jag ersättare i fullmäktige efter en del avhopp i mitt parti under den senaste mandattiden. Men i höst står jag inte längre med på någon lista. Känns passerat. Finns så mycket annat att engagera sig i.
Sista frågan går till hustru Margareta, gift med Staffan sedan 52 år.
Hur är det att vara tillsammans med en man som ständigt tycker sig veta allt?
– Fungerar faktiskt rätt bra. Litet påfrestande ibland, men jag har lärt mig med åren!