Cedermark har kvar barndomens bälgaspel

"Det var en härlig tid". Roland Cedermark tänker tillbaka på sitt långa musikerliv när UNT ringer upp honom inför 80-årsdagen.

Dragspelaren Roland Cedermark medverkade i Allsång på Skansen i Stockholm. Här en bild från 2007.

Dragspelaren Roland Cedermark medverkade i Allsång på Skansen i Stockholm. Här en bild från 2007.

Foto: Bertil Ericson / TT

Födelsedag2018-04-23 06:00

Det långa håret, mustaschen, en oerhörd energi och ett glatt humör. Så ser nog bilden ut för de flesta när det gäller Roland Cedermark, dragspelaren och underhållaren. Han inte bara kan fira att han fyller 80 år 23 april, han kan dessutom lägga att det sex decennier sedan han debuterade i Sveg med sin trio 1958.

– Jag minns att det var en grå kväll och i publiken stod flera vackra flickor, särskilt en som jag fick ett gott öga till.

Det var Gerd som han sedan var gift med till med till 2015 då hon gick bort. De kom båda från Härjedalen och bosatte sig i Sveg där de tre barnen växte upp. Efter mer än tre decennier där drog flyttlasset 1994 till Sigtuna där han är bosatt idag.

– Det var närmare till barn och barnbarn här.

Roland Cedermark föddes i en liten ort med det vackra namnet Älvros, mellan Ljusnan och Hammarsberget där vägarna E45 och Riksväg 84 möts. Enligt Wikipedia bor där drygt 300 personer. Musikern Yngve Persson som själv är från orten driver en kampanj där han vill att kommunen sätter upp en staty av Roland Cedermark. "Han var ju stilbildare inom dansbandsmusiken på sin tid. När hans orkester spelade var det inga pauser. Man spelade så att svetten yrde och Roland var känd som mannen som bytte skjorta nästan en gång i kvarten" har han sagt. "Statyn" själv är måttligt intresserad.

– Det är ett stort rungande nej från min sida. Det är för mig totalt främmande, har han sagt till Länstidningen i Östersund.

Det var inga större konstigheter med att han skulle välja musiken, även om hågen stod till att bli bagare liksom sina föräldrar ("men tiden räckte inte till båda sakerna"). Roland Cedermark kommer från en musikersläkt och hans farfar var spelman. Han startade tidigt med sitt älskade bälgaspel.

– När jag var fem år fick jag mitt första dragspel, ett tvåradigt Magdeburgerspel. Jag har kvar det fortfarande, även om jag tvingades sälja det en gång. Men jag köpte tillbaka det och det fungerar fortfarande.

Någon tillväxt i familjen på dragspelssidan har det inte blivit.

– Fråga mig inte varför, kanske fick de nog av att höra mig spela under uppväxten, skrattar han.

I samband med bortgången av artister som Jerry Williams och Barbro "Lill-Babs" Svensson har det spekulerats i vad som gör en artist folkkär. Det kanske inte är lika tydligt i fallet med Roland Cedermark, men han har många ingångar där. Ett okonstlat framträdande, en tydlig vilja att ge publiken vad den vill ha och ett genomgående gott humör. Inte minst visar han sin lyhördhet mot sin publik genom att albumen även ges ut på kassett, något han är smått unik med.

Under åren sedan skivdebuten 1976 med "Lady be good" har det blivit en bit över trettio album, med titlar som "Spelar Elvis och annat svängigt på dragspel", "Roland Cedermark spelar vackra visor", "På mitt sätt" och "Så länge skutan kan gå: Roland Cedermark spelar Evert Taube". Det mesta har varit instrumentalt, men en publikfavorit är "Sibboratorn: Visan om Amos Persson", en glad trall om hembränning i Norrland.

Till och med en bootleg finns, det är inte bara de största rockbanden förunnade. Roland Cedermark är populär även i våra grannländer och albumet "30 år på veien: Live i Bergen" spelades som titeln säger in i Norge.

En sviktande hälsa gör att det inte blir så mycket spelande för närvarande.

– Ryggen är inte så snäll emot mig.

UNT Gratulerar

Namn: Roland Cedermark.

Född: 23 april i Älvros.

Bor: Sigtuna.

Familj: avlidna hustrun Gerd, tre barn och sju barnbarn.

Firar födelsedagen: "Det blir i all enkelhet"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om