Frikyrka kan stå för asylmiljoner

Politisk oenighet råder om kommunens miljonkostnader för ensamkommande över 18 år. Den rödgröna majoriteten i socialnämnden hoppas att Missionskyrkan ska lösa problemet.

Jonas Segersam (KD)

Jonas Segersam (KD)

Foto: stewen@qimage.se

Flyktingpolitik2017-08-24 21:00

Det har blossat upp en politisk strid i Uppsala kommun om hur miljonkostnaderna för ensamkommande flyktingbarn ska hanteras.

På socialnämndens möte i onsdags skulle det avgöras vad som ska hända med de ensamkommande som sökt asyl och fyllt 18 år. Den gruppen ungdomar blir då Migrationsverkets ansvar, vilket betyder att kommunen inte längre får bidrag för deras uppehälle.

Men något beslut togs aldrig på mötet. Den rödgröna majoriteten i nämnden valde i stället att skicka tillbaka ärendet för en ny utredning eftersom det kan finnas andra lösningar.

– Jag kan inte säga vad det handlar om i dagsläget. Men vi har fått indikationer på att civilsamhället kan erbjuda tillfälliga boenden till de ensamkommande ungdomarna. Så nu har socialförvaltningen fått i uppdrag att undersöka de möjligheterna, säger Kjell Haglund (V), ordförande i socialnämnden.

Enligt uppgifter till UNT är det Missionskyrkan i Uppsala som uppgett att de vill hjälpa till med en boendelösning.

LÄS MER: Miljoner back på mottagande av ensamkommande

Kommunalrådet Jonas Segersam (KD) är vice ordförande i socialnämnden och tycker, liksom övriga i Alliansen, att det är fel att inget beslut togs på mötet.

Fyra olika alternativ skissades upp av socialförvaltningen som beslutsunderlag inför mötet och förvaltningens förslag var att låta de ensamkommande som skrivits upp i ålder bo kvar i Uppsala i väntan på att beslutet om åldersuppskrivning vunnit laga kraft.

– Vi anser att vi fått fullgott underlag och Alliansen var beredda att fatta beslut i enlighet med förvaltningens förslag, säger Jonas Segersam.

Men är det inte bra om kommunen kan få hjälp?

– Jo, all hjälp är välkommen, så är det jättebra. Men det betyder inte att vi inte kan fatta beslut i den här frågan.

Enligt Kjell Haglund behöver ett alternativt boende komma igång "ganska snart".

– De här ungdomarna lever just nu i stor ovisshet om de ska få stanna. Tanken är att de ska slippa flytta i väntan på asylbeslutet. Alternativet är annars att Migrationsverket tar över ansvaret och att de som i dag bor och studerar i Uppsala skickas till en annan förläggning ute i landet, säger han.

Det tillfälliga beslut som togs 19 juli innebar att ensamkommande som fyller 18 år fram till och med 15 september ska få bo kvar i Uppsala. Det gäller nu till 28 september då socialnämnden ska ta ett nytt beslut i frågan.

Vad kostar det förlängda beslutet kommunen?

– Det handlar om några miljoner. Hittills har det kostat en miljon, säger Kjell Haglund.

Jonas Segersam menar att det är fel att kommunen nu drar på sig extra kostnader.

– Det finns ett sparbeting på cirka 30 miljoner kronor för socialförvaltningen och risken är stor att pengar måste tas från någon annan verksamhet, säger han.

Till exempel är han kritisk till att Uppsala kommun i år lagt ner Skolfam, en verksamhet som sedan 2012 varit inriktad på att ge familjehemsplacerade barn samma förutsättningar i skolan.

Enligt socialförvaltningens budgetprognos för gruppen ensamkommande fattas det i år fem miljoner kronor.

Kan privata initiativ täcka upp hela kostnaden?

– Det vet vi inte. Men det finns ett stort engagemang bland många medborgare och då måste vi ge dem chansen, säger Kjell Haglund.

Hur många ensamkommande handlar det om?

– Jag är osäker på det, men det kan röra sig om mer än 100 personer som fyllt 18 i år eller som fyller 18 år under hösten. Dessutom finns det ytterligare en grupp som ännu inte blivit åldersbedömd. Vi hoppas att vi kan hjälpa ett antal individer så att de kan slutföra sin påbörjade utbildning och slippa ett uppbrott. Det är oerhört påfrestande för dem.

Bidrag för flyktingmottagande räcker inte

Sju miljoner kronor får Uppsala kommun i bidrag av staten för att ensamkommande ungdomar som väntar på ett asylbeslut ska kunna bo kvar här. Det är för lite, anser Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!